Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είναι τόσο γνωστό, όμως ισχύει. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα από μια ισχύ και πάνω πληρώνουν το 3% των ακαθάριστων εσόδων τους σε τρίτους.

Ποιοι είναι αυτοί; Το 1,7% πηγαίνει στους δήμους και το 1% στους κατοίκους. Το 0,3% των ακαθάριστων εσόδων πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο.

Η εκκαθάριση γίνεται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος όπως λένε. Όμως, η εκκαθάριση δεν γίνεται γρήγορα ή σχετικά γρήγορα. Αντίθετα, καθυστερεί καθώς περνάνε 2 με 3 χρόνια, όπως λένε οι ειδήμονες και όσοι έχουν πρώτη κατοικία (παλαιότερα και εξοχική) βλέπουν τα λεφτά με καθυστέρηση.

Οι οίκος αξιολόγησης Fitch θα ανακοινώσει σήμερα (Παρασκευή) στις 12 τα μεσάνυκτα την ετυμηγορία της για την διαβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές απο σταθερές, ανοίγοντας τον δρόμο για αναβάθμιση σε "ΒΒ+", δηλ, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η Fitch ήταν ο πρώτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα "ΒΒ" με σταθερές προοπτικές. Στο μεταξύ, ο S&P και η DBRS αναβάθμισαν την Ελληνική Δημοκρατία στην ίδια βαθμίδα και θετικές προοπτικές.

Λεφτά φαίνεται πως υπάρχουν. Η κυβέρνηση γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων, πλυντηρίων που θα επιδοτείται από το κράτος, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί το 1ο εξάμηνο του 2022 και δικαιούχοι θα είναι όλοι, με κριτήρια προτεραιοποίησης.

Το πρόγραμμα έχει συν και πλην, με βάση αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Σίγουρα έχει θετικό πολιτικό πρόσημο για την κυβέρνηση, αφού πολύς κόσμος θα σπεύσει να αγοράσει κάποια νέα συσκευή. Βοηθάει κόσμο που ίσως δεν μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να πάρει μια νέα συσκευή που καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ενισχύει επίσης τις αλυσίδες πώλησης τέτοιων προϊόντων στη χώρα μας και αβγατίζει ενδεχομένως τις θέσεις εργασίας για ένα διάστημα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και παρότι δεν υπάρχει φέτος lockdown που να δικαιολογεί(;) κάπως την απόφαση, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεζυρόπουλος παρέτεινε για δύο (!) μήνες την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Είναι μια απόφαση που δεν βγάζει νόημα, από τη στιγμή που οι υπόχρεοι γνώριζαν εδώ και καιρό την καταληκτική ημερομηνία και είχαν στη διάθεσή τους αρκετό καιρό και ηλεκτρονικά μέσα για να πληρώσουν. Με πιστωτικές κάρτες μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει σε άτοκες δόσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θέλει να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να επιμένει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνιμο φαινόμενο και γι’ αυτό να μην αυξάνει τα επιτόκια παρέμβασης, όμως οι υπάλληλοι της τράπεζας μάλλον έχουν άλλη άποψη.

Κι αυτό γιατί ζητούν αύξηση των μισθών τους κατά 5%, για να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ σχεδιάζει να τους δώσει αύξηση 1,3%.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της IPSO Carlos Bowles κατηγορεί την ΕΚΤ ότι δεν προστατεύει τους υπαλλήλους της από τον πληθωρισμό.

v