Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το τερματικό επιτόκιο της ΕΚΤ όπως προκύπτει από τα επιτόκια της αγοράς συνεχίζει να ανεβαίνει και ξεπερνά πλέον το 4% καθώς βρίσκεται κοντά στο 4,10%.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η αγορά εκτιμούσε ότι το τερματικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ήταν κοντά στο 3,60% αλλά κάπου 40 μέρες αργότερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί παρά τη μικρή υποχώρηση του ονομαστικού πληθωρισμού. Επίσης, οι προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ είναι καλύτερες σε σχέση με λίγους μήνες πριν.

Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που κατέχει ή κατείχε κρυπτονομίσματα είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που είχε ή έχει μετοχές και ομόλογα στην κατοχή του, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ανέρχεται σε 10% έναντι 11% του ποσοστού του πληθυσμού που προτιμά τα παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών με τα πιο χαμηλά ποσοστά. Η Σλοβακία εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που κατέχει κρυπτονομίσματα, στο 18% (22% για τις κλασικές επενδύσεις), ενώ η Γαλλία με 5% έχει το χαμηλότερο (22% για μετοχές και ομόλογα).

Παρά τη μεγάλη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο προβλέπεται ότι θα συμβεί το 2023, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται σε 12,2%, μόλις λίγο πιο κάτω από την Ισπανία, που εκτιμάται σε 12,3% της εργατικής δύναμης.

Στη λίστα του Advisor Channel, η Ελλάδα έχει την 11η υψηλότερη ανεργία ανάμεσα σε 100 χώρες με βάση της προβλέψεις του ΔΝΤ. Την υψηλότερη ανεργία με 35,6% εκτιμάται ότι θα έχει η Νότιος Αφρική με 35,6% και ακολουθούν το Σουδάν με 30,6% και η Δυτική Όχθη και η Γάζα με 25%.  Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γεωργία με 19,5% και η Βοσνία με 17,2%. Η Ισπανία βρίσκεται στη 10η θέση.

Με 32.000 καταστήματα σε 80 χώρες, η αλυσίδα καφέ Starbucks είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχυφαγητού στον κόσμο μετά τα McDonald’s.

Η τιμή του καφέ δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Αν όμως οι τιμές μετατραπούν σε δολάρια, τότε είναι συγκρίσιμες.

Τον πιο φθηνό καφέ Tall Latte (12 oz) αγοράζει κάποιος στην Τουρκία με 1,31 δολάρια και ακολουθούν η Βραζιλία με 1,96 δολάρια, η Αρούμπα με 2,22 δολάρια, η Αίγυπτος  με 2,23 δολάρια και το Περού με 2,49 δολάρια, σύμφωνα με τη SavingSpot.

Στην αντίπερα όχθη, τον πιο ακριβό καφέ Latte Tall βρίσκει κάποιος στην Ελβετία με 7,17 δολάρια και ακολουθούν η Δανία με 6,55 δολάρια, η Φινλανδία με 5,67 δολάρια, το Χονγκ Κονγκ με 5,52 δολάρια και το Λουξεμβούργο με 5,51 δολάρια. 

Θα θέλαμε η λίστα των μετοχών που προτιμούν οι επενδυτές λιανικής (μικροεπενδυτών) να είναι ελληνική. Όμως, τέτοια στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το VandaTrack, οι μετοχές και ETFs που αγοράζουν οι μικροεπενδυτές περισσότερο από την αρχή της χρονιάς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου είναι οι ακόλουθες: 

Στη πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες, είναι η μετοχή της Tesla. Οι καθαρές αγορές, δηλ. αγορές μείον πωλήσεις, από επενδυτές λιανικής υπολογίζονται σε 9,75 δισ. δολάρια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το μερίδιό της στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχωρεί. Οι καθαρές εισροές στη μετοχή της Tesla είναι μεγαλύτερες από αυτές των υπόλοιπων μετοχών που απαρτίζουν τη λίστα με τις 10 πιο δημοφιλείς.

v