One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2024

Τι μπόνους παίρνουν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες από τις χώρες τους

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνιστά μεγάλη τιμή για τους αθλητές και τις αθλήτριες αλλά και για την χώρα τους.

Οι ίδιοι έχουν τους σπόνσορες από τους οποίους εισπράττουν σημαντικά ποσά ανάλογα τον αθλητή/αθλήτρια και την συμφωνία που έχει κάνει.

Όμως, κάποιες χώρες δίνουν επίσης μπόνους στους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους. Στη πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με το ισοδύναμο των 768 χιλ. δολαρίων σε τοπικό νόμισμα και ακολουθούν η Σιγκαπούρη με 745 χιλ., η Ινδονησία με 300 χιλ. δολάρια, το Ισραήλ με 275 χιλ. δολάρια, το Καζακστάν με 250 χιλ. δολάρια σε τοπικό νόμισμα και η Σερβία με 218 χιλιάδες.

Ακολουθούν η Μαλαισία με 214 χιλ. δολάρια, η Ιταλία με 196 χιλ., η Λιθουανία με 182 χιλ. δολάρια και την 10αδα κλείνει η Μολδαβία με 171 χιλ. δολάρια σε τοπικό νόμισμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία δίνει 139 χλ. δολάρια και η Ισπανία 102 χιλ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes και το Yahoo.

H Ελλάδα δεν εμφανίζεται στη σχετική λίστα. Όμως, είναι γνωστό ότι διορίζει όσους παίρνουν μετάλλια  ως αξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Αν συνυπολογίσει κάποιος τα ποσά που θα εισπράξουν μέχρι να βγουν στη σύνταξη και κατόπιν ως συνταξιούχοι, το συνολικό ποσό που πληρώνει η Ελλάδα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο από τις ανωτέρω χώρες.

Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα θα πρέπει να ανταμείβει τους κατόχους Ολυμπιακών μεταλλίων αναλογικά (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) με εφάπαξ ποσά που θα είναι ικανοποιητικά και συμβατά με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, π.χ. 10 με 15 φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v