Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα παρά την προσπάθεια μιας σειράς χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο ή άλλα.

Το δολάριο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, με ποσοστό 59% ή 6,77 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ευρώ, με μερίδιο 20% ή 2,26 τρισ. δολάρια (ισοδύναμο).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ιαπωνικό γεν, με μερίδιο 6% ή 654 δισ. δολάρια και ακολουθεί η βρετανική στερλίνα με 5% ή 562 δισ. δολάρια. Το καναδέζικο δολάριο είναι στην 5η θέση, με ποσοστό 3% ή 295 δισ. αμερικανικά δολάρια, το αυστραλιανό δολάριο με 2% ή 248 δισ. αμερικανικά δολάρια και στην 7η θέση βρίσκεται το κινεζικό γουάν, με μερίδιο μόλις 2% ή 247 δισ. δολάρια περίπου.

Ο όρος Net length ή «Καθαρό μήκος» ελληνιστί στην αγορά πετρελαίου αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ  του αριθμού των επενδυτών οι οποίοι ποντάρουν σε άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού και του αριθμού των επενδυτών (σορτάκηδες) οι οποίοι στοιχηματίζουν στην πτώση του.

Όταν η διαφορά είναι μικρή, αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα δίνει μικρές πιθανότητες σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ιστορικά, το net length είχε θετικό πρόσημο.

Όμως, ο Eric Nuttal, σχολιαστής και επενδυτής στην αγορά ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι η διαφορά δεν ήταν απλά μικρή και θετική αλλά αρνητική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δείχνει την απαισιοδοξία της επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της τιμής του brent.

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων στον κόσμο, κάπου 35%, έχουν οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Δυτική Ευρώπη με 28%. Η Κίνα έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες αλλά αντιπροσωπεύει το 13% των εκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Ποιες όμως χώρες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων την επόμενη 4ετία;

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS Global Wealth Report 2024, η Ταϊβάν θα έχει τα πρωτεία με αύξηση 47% στο 1,16 εκατ. άτομα το 2028 από 788 χιλ. το 2023. Ακολουθεί η γείτονα Τουρκία με αύξηση 43% στις 87 χιλιάδες από 61 χιλ. περίπου πέρυσι, με το Καζακστάν να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με αύξηση 37% στις 61 χιλ. περίπου εκατομμυριούχους από 44,3 χιλιάδες το 2023.

Χρέη δεν έχουν μόνο οι χώρες. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ομως, ποια είναι η χώρα με τα πιο υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Η απάντηση ίσως εκπλήξει.

Είναι η Νορβηγία καθώς το χρέος των νοικοκυριών αντιστοιχεί στο 253% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης μέσω της λήψης στεγαστικών δανείων και τα υψηλά εισοδήματα που επιτρέπουν την ανάληψη μεγαλύτερου χρέους εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη νορβηγική πρωτιά.

Όμως, αρκετά υπερχρεωμένα είναι επίσης τα νοικοκυριά κι άλλων πλούσιων χωρών. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η η Ελβετία με 253%, στην τρίτη θέση η Ολλανδία με 211% και ακολουθούν η Δανία με 208% και η Ν. Κορέα με 204%.

O καθαρός πλούτος, δηλ. το άθροισμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μείον το χρέος, αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες που εξετάζει η UBS την περίοδο 2010-2023, εκτός από τέσσερις.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η Ελλάδα θα συγκαταλεγόταν στο γκρουπ των χαμένων κι αυτό πράγματι συνέβη. Οι άλλες τρεις χώρες που είδαν τον καθαρό πλούτο τους να μειώνεται ήταν η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση με 23%, με την Ελλάδα να ακολουθεί κατά πόδας με 20%. Ο καθαρός πλούτος (net worth) της Ιταλίας μειώθηκε κατά 4% και της Ισπανίας κατά 1% την ανωτέρω περίοδο.

v
Απόρρητο