Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τις τράπεζες να δώσουν πραγματική βοήθεια στους δανειολήπτες που έχουν δει τους τόκους των στεγαστικών δανείων τους να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Θεωρητικά, ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να επισείσει την απειλή της έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών αλλά τρίτοι παρατηρητές θεωρούν ότι είναι άσφαιρη.

«Τι θα κάνει; θα πάρει (το ΥΠΟΙΚ) π.χ. 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών στις οποίες το κράτος χρωστάει 30 δισ. (αναβαλλόμενοι φόροι;) σε βάθος 30 χρόνων;» ρώτησε ένας τραπεζίτης.    

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε 12μηνη βάση, όπως δηλ. μετριέται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι 910 ευρώ. Πρόκειται για τον 10ο υψηλότερο στην ευρωζώνη και στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία είναι στα 886 ευρώ και στην Κύπρο στα 940 ευρώ.

Από τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία βρίσκεται στα 501 ευρώ, η Σερβία στα 460 ευρώ, η Αλβανία στα 298 ευρώ, η Βουλγαρία στα 398 ευρώ και η Ρουμανία στα 606 ευρώ.

Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΖ έχει το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία με 1.987 ευρώ, το Βέλγιο με 1.955 ευρώ, η Ολλανδία με 1.934,40 ευρώ και η Ιρλανδία με 1.909. Η Γαλλία έχει κατώτατο μισθό 1.709 ευρώ.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από κάθε είδους διευκολύνσεις, παροχές, διορισμούς κ.λπ., σε μια προσπάθεια του κόμματος που ήταν στην εξουσία να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους και να αποσπάσει την ψήφο τους.

Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο την περίοδο πριν από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2009. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να αγνοήσουμε την παράδοση φέτος.

Αυτό ακριβώς προβληματίζει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι τονίζουν ότι οι μέχρι στιγμής εξαγγελίες και παροχές είναι εντός του προγράμματος και έχουν ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό.

Η κατάρρευση της αμερικανικής εμπορικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) ανησύχησε την επενδυτική κοινότητα, τους επόπτες και τις κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, αλλά δεν ήταν η μεγαλύτερη τον 21o αιώνα στις ΗΠΑ.

Η SVB, με καταθέσεις 175,4 δισ. δολάρια και ενεργητικό  209 δισ., ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2011 σύμφωνα με το FDIC, δηλαδή ον ομοσπονδιακό οργανισμό εγγύησης καταθέσεων στις ΗΠΑ.

 Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Washington Mutual Bank (WaMu) με ενεργητικό ύψους 307 δισ. δολάρια και καταθέσεις 188 δισ. δολάρια χρεοκόπησε. Ήταν η μεγαλύτερη. H WaMu πουλήθηκε στην JPMorgan Chase αντί 1,9 δισ. δολαρίων.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας Enel Romania, που ανήκει στον ιταλικό όμιλο Enel, έναντι 1,26 δισ. ευρώ.

Τα 800 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με νέο δανεισμό από τη ΔEΗ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ με δάνεια και 300 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση-γέφυρα (bridge financing).

Ομως, φαίνεται πως τα σχέδια της επιχείρησης δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ΔEΗ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου που θα απευθύνεται σε μικροπενδυτές σε δεύτερη φάση, για να αντικαταστήσει το bridge financing.

v