One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2024

Brent: Οι «σορτάκηδες» πήραν το πάνω χέρι για πρώτη φορά στην Ιστορία

Ο όρος Net length ή «Καθαρό μήκος» ελληνιστί στην αγορά πετρελαίου αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ  του αριθμού των επενδυτών οι οποίοι ποντάρουν σε άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού και του αριθμού των επενδυτών (σορτάκηδες) οι οποίοι στοιχηματίζουν στην πτώση του.

Όταν η διαφορά είναι μικρή, αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα δίνει μικρές πιθανότητες σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ιστορικά, το net length είχε θετικό πρόσημο.

Όμως, ο Eric Nuttal, σχολιαστής και επενδυτής στην αγορά ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι η διαφορά δεν ήταν απλά μικρή και θετική αλλά αρνητική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δείχνει την απαισιοδοξία της επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της τιμής του brent.

Όμως, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική αγορά πετρελαίου, όπου τα αποθέματα υποχωρούν περίπου κατά 1 εκ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου θεωρείται καλό σημάδι για την τιμή του πετρελαίου.

Προφανώς, η μία από τις δύο πλευρές κάνει λάθος. Ποια; δεν γνωρίζουμε. Όμως, η διαφωνία ίσως είναι επίσης πηγή αυξημένης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας της τιμής του πετρελαίου στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v