One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2024

Το μερίδιο των νομισμάτων στα συναλλαγματικά αποθέματα

Το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα παρά την προσπάθεια μιας σειράς χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο ή άλλα.

Το δολάριο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, με ποσοστό 59% ή 6,77 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ευρώ, με μερίδιο 20% ή 2,26 τρισ. δολάρια (ισοδύναμο).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ιαπωνικό γεν, με μερίδιο 6% ή 654 δισ. δολάρια και ακολουθεί η βρετανική στερλίνα με 5% ή 562 δισ. δολάρια. Το καναδέζικο δολάριο είναι στην 5η θέση, με ποσοστό 3% ή 295 δισ. αμερικανικά δολάρια, το αυστραλιανό δολάριο με 2% ή 248 δισ. αμερικανικά δολάρια και στην 7η θέση βρίσκεται το κινεζικό γουάν, με μερίδιο μόλις 2% ή 247 δισ. δολάρια περίπου.

Μερικές χώρες δεν έχουν αναφέρει πόσα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν και σε ποιο νόμισμα και δεν συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το δολάριο συνεχίζει να κυριαρχεί ως το νόμισμα επιλογής στα συναλλαγματικά αποθέματα και δεν φαίνεται κάποιο άλλο που να απειλεί το στάτους του στο ορατό μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v