One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

H νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το κύκνειο άσμα της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας για φέτος.

Όσο κι αν ακούγεται μακάβριο, άλλο τόσο είναι αληθινό, πως ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία και η Βουλγαρία, θα επωφεληθούν. 

Η Ελλάδα θα έπρεπε επίσης να είναι η κύρια ωφελημένη από τις τριβές μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, από τη στιγμή που λίγα εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες θα επιλέξουν φέτος άλλους προορισμούς. Όμως, τα αντανακλαστικά των ελληνικών αρχών δεν ήταν γρήγορα, με αποτέλεσμα να γεννούνται κάποια ερωτηματικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Η απόφαση των χωρών του Βίσεγκραντ να κλείσουν τον Δυτικό Βαλκανικό διάδρομο έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.

Όμως, η απόφαση των χωρών του Βίσενκραντ -κατά κάποιο τρόπο η παλιά Αυστροουγγαρία- έχει νόημα από τη δική τους σκοπιά. Δεν επηρεάζει τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις ενώ δεν δίνει νέα πατήματα στην άκρα δεξιά για να αυξήσει περισσότερο την πολιτική επιρροή της, όπως παρατηρεί έμπειρος αναλυτής.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, εκτός από το να διαμαρτύρεται, για να προστατεύσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα; Να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας στην ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους, ή τουλάχιστον πολλούς από αυτούς, είναι μια άποψη.

Από τους πρώτους επικεφαλής των θεσμών των δανειστών που έφτασαν χθες στην Αθήνα με πτήση της Aegean ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Η κ. Βελκουλέσκου αδικείται ασφαλώς από το γεγονός ότι ορισμένοι στην Ελλάδα την αποκαλούν «Δρακουλέσκου», καθότι είναι μια ελκυστική γυναίκα.

Ομως, εκείνοι που την αποκαλούν Δρακουλέσκου δεν γνωρίζουν κάτι άλλο. Η κ. Βελκουλέσκου κατάγεται από τη Σιμπίου, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας, η οποία έχει διατελέσει πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας στο παρελθόν, όπου γεννήθηκε ο ο Βλαντ Ντρακούλ ο Παλουκωτής. Ο τελευταίος έμελλε να γίνει γνωστός ο κόμης Δράκουλας.

Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό, τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στις τράπεζες, τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν υψηλό ποσοστό πληρότητας την προηγούμενη χρονιά.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν χαμηλά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBIΤDA), ή αρνητικά, κάτι που στελέχη τους αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές τιμές που χρεώνουν.

Όμως, δεν φαίνεται να πείθουν τους τραπεζίτες.

Οι ιδιοκτήτες «πατάνε» πάνω στο χαμηλό EBITDA για να ζητήσουν νέες ρυθμίσεις δανείων, τονίζουν οι τελευταίοι.

Με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να συνωστίζονται πλέον στο ελληνικό έδαφος και τη δυνατότητα άντλησης κοινοτικών κεφαλαίων υπαρκτή, κάποια κρατικά στελέχη προσπάθησαν πριν λίγο καιρό να εκτιμήσουν το κόστος.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του κόστους διαβίωσης ήταν η σίτιση. Τέθηκε λοιπόν θέμα μπούσουλα για τον υπολογισμό του.

Στις συζητήσεις που έγιναν, κάποιος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ως ενδεικτικό καθημερινό κόστος σίτισης εκείνο των εγκλείστων στις φυλακές.

Η ιδέα υιοθετήθηκε κι εκεί βασίστηκε ο υπολογισμός όπως μαθαίνουμε.

v