One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αυτή την εποχή στα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα πώλησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βρεις πορτοκάλια φαγητού ποικιλίας Μέρλιν προς 40-50 ευρωλεπτά το κιλό. Ενα κιλό πορτοκάλια Valencia πωλούνται προς 1 ευρώ το κιλό περίπου.

Οι τιμές πώλησης των πορτοκαλιών θα πρέπει να αντιπαρατεθούν με τις τιμές που εισπράττουν οι αγρότες. Ατομο που γνωρίζει τα σχετικά υποστηρίζει πως οι αγρότες θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν τους πλήρωναν 7 λεπτά το κιλό, με τη συνηθισμένη τιμή στα 5 ευρωλεπτά.

Είναι προφανές ότι η ψαλίδα τιμών είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το κόστος μεταφοράς, η μεγάλη διαφορά παραμένει.

Η χθεσινή δήλωση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Εβαλντ Νοβότνι αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε μεγάλη εντύπωση.

Πολύ περισσότερο όταν ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, δήλωνε την ίδια μέρα ότι "το ΔΝΤ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων".

Μάλιστα, το Reuters ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θέση του κ. Βάιντμαν απηχεί τη θέση της ΕΚΤ.

Όμως, ο κ. Νοβότνι ανέφερε στην αυστριακή Die Presse ότι «από οικονομική άποψη το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας... Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι μπορούν να λύσουν από μόνοι τους».

Το ασφαλιστικό θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς από σήμερα καθώς θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα ανοικτά θέματα, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ένα από τα ζητήματα του ασφαλιστικού στα οποία δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα καθίσει η μπίλια στο τέλος, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Όμως, έχουν ενδιαφέρον κάποια στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη του το 2008 και το 2014.

Πέρυσι τέτοια εποχή, κυβερνητικοί παράγοντες με εξέχοντα τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ρήτρας ανάπτυξης στη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ισως δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι οι θερμότεροι υποστηρικτές της πρότασης θα ήταν οι δανειστές, που μελετούν κάθε πρόταση για να δουν αν τους συμφέρει και όχι για εντυπωσιασμό.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές δέχονται να συνδεθούν οι αποπληρωμές χρεολυσίων με το ΑΕΠ, βάζοντας ένα ανώτατο ετήσιο πλαφόν, π.χ. στο 1% του ΑΕΠ.

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν αλλάξει έδρα, μετακομίζοντας στη Κύπρο, τη Βουλγαρία κι αλλού. Ο κυριότερος ίσως λόγος για τις περισσότερες απ' αυτές είναι η υψηλή φορολογία στην οποία υπόκεινται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης καθότι προσφέρεται. Όμως, δεν σκέφτονται όλες οι εταιρείες με τον ίδιο τρόπο.

Αρκετές επιχειρήσεις, π.χ. οικογενειακές μεσαίου μεγέθους, δεν επιθυμούν να αλλάξουν έδρα. Ακόμη και αν είναι εξαγωγικές, υπό την έννοια ότι μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους κατευθύνεται στο εξωτερικό.

v