Δεν έχουμε ακούσει κάτι γι' αυτό, όσο διαρκεί ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Αναφερόμαστε στον φορέα που θα δημιουργείτο για την καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος.
Ο φορέας επρόκειτο να προικοδοτηθεί επίσης με νέους πόρους από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, τις κρατικοποιήσεις και άλλους, π.χ. ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Όμως, το σχέδιο για τη δημιουργία του φορέα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα πριν ακόμη ξεκινήσει. Το κουαρτέτο και η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρούν στη μεταφορά της κινητής περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών οργανισμών που διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα.
Το Κοινό Κεφάλαιο πρέπει να διαχειρίζεται σήμερα το ποσό των 12 δισ. ευρώ ή παραπάνω μετά το PSI που «κούρεψε» την ονομαστική αξία των ομολόγων, στα οποία είχαν επενδυθεί πολλά δισ. των ταμείων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο από τη διαχείριση της κινητής αξίας των ταμείων, που καλύπτουν σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων της.
Οι αποδοχές των υπαλλήλων της ΤτΕ είναι υψηλές για τα δεδομένα της χώρας και εκτιμώνται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ εντυπωσιάζουν τα εφάπαξ.
Οι πιο παλιοί θυμούνται ότι ο τότε υποδιοικητής της ΤτE κ. Τάκης Θωμόπουλος είχε επισκεφθεί τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη, για να αποτρέψει τη μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων από την κεντρική τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες τη δεκαετία του 1990.
Το κύριο επιχείρημα φέρεται να ήταν ο κίνδυνος να «μπαίνει μέσα» η ΤτE, αν έχανε τα έσοδα από τη διαχείριση.