Η απόφαση των χωρών του Βίσεγκραντ να κλείσουν τον Δυτικό Βαλκανικό διάδρομο έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας.
Όμως, η απόφαση των χωρών του Βίσενκραντ -κατά κάποιο τρόπο η παλιά Αυστροουγγαρία- έχει νόημα από τη δική τους σκοπιά. Δεν επηρεάζει τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις ενώ δεν δίνει νέα πατήματα στην άκρα δεξιά για να αυξήσει περισσότερο την πολιτική επιρροή της, όπως παρατηρεί έμπειρος αναλυτής.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, εκτός από το να διαμαρτύρεται, για να προστατεύσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα; Να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας στην ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους, ή τουλάχιστον πολλούς από αυτούς, είναι μια άποψη.
Μ' αυτό τον τρόπο θα κάνει επίσης ρελάνς στις χώρες του Βίσεγκραντ κατά κάποιο τρόπο.
Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε τον τουρισμό από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπως έχει φανεί με την ολιγοήμερη διευκόλυνση που παρέχεται στους Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν την χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, θα ευνοούσε τις εμπορικές σχέσεις αφού έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει διάδραση μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και των εμπορικών σχέσεων.
Η απελευθέρωση της βίζας είναι αυτό που επιθυμεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η Τουρκία. Θα μπορούσε ίσως μια πιο ενεργητική υποστήριξη από την Ελλάδα στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής να εξαργυρωθεί με κάτι άλλο, π.χ. η εξαίρεση της Ελλάδας.
Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, η ΕΕ θα βρει τρόπους για να μπουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους.
Ας μην ξεχνάμε πως χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση των ηγετών των 28 και πριν από αυτό, η ικανοποίηση 70 και πλέον όρων από την Τουρκία.