One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το λογιστικό πρότυπο IFRS 9 δεν έχει αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα.

Όμως, σε άλλες χώρες αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και κάποιες εξ αυτών, όπως η Αυστραλία, σκέφτονται να το εφαρμόσουν νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο λόγος;

Η εφαρμογή του IFRS 9, η οποία καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων που παίρνουν οι τράπεζες για αναμενόμενες ζημίες.

Μερικοί περιμένουν ότι η εφαρμογή του IFRS 9 θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων που παίρνουν οι τράπεζες κατά 50% σε αρκετές χώρες.

Σε νέες δηλώσεις για το ελληνικό χρέος προέβη χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Brussels Economic Forum.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εστίασε την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας την εξοικονόμηση τοκοχρεολυσίων ύψους 8 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του Eurogroup για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Στην τελευταία περίπτωση, ο ESM, ο οποίος ήδη παρέχει δάνεια στη χώρα, δανειζόμενος στις διεθνείς αγορές με όπλο την υψηλή πιστοληπτική του διαβάθμιση ΑΑΑ, θα κληθεί να παίξει ενεργό ρόλο. Είτε μετατρέποντας τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά στα ελληνικά δάνεια, είτε επιμηκύνοντας τις λήξεις.

Δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας αλλά τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικό Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών τους για το 2016.

Θα συμφωνήσουμε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες σε τέτοιες έρευνες υπερβάλλουν, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων το εννοεί.

Ακόμη κι αν οι 4 ή 5 στους 10 πολίτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μερικές φορές εκπλησσόμαστε γιατί άλλοι εκπλήσσονται από μερικά πράγματα που είναι προφανή.

Τελευταίο παράδειγμα είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Το δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 2,66 δισ. ευρώ φέτος από τον φόρο, με αύξηση της επιβάρυνσης για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που ανήκουν στους υπόχρεους πληρωμής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αφού το αφορολόγητο έπεσε στις 200.000 ευρώ.

Αυτά τα έσοδα πάνε να χρηματοδοτήσουν τις κρατικές δαπάνες και δεν φτάνουν για να πιάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το μνημόνιο.

Γι' αυτό τον λόγο η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς κρίνει πως το πολιτικό κόστος της μείωσης των κρατικών δαπανών είναι μεγαλύτερο και επιπλέον αντίθετο στα ιδεολογικά της πιστεύω.

Κάθε κλάδος έχει τα δικά του μυστικά.

Το ίδιο συμβαίνει με τον κλάδο των πουλερικών στη χώρα μας. Οι περισσότεροι αναζητούν και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα το κιλό, για να αγοράσουν ένα ελληνικό κοτόπουλο στα σούπερ μάρκετ και αλλού.

Όμως, λίγοι γνωρίζουν πώς καθορίζει η ελληνική νομοθεσία τη χώρα προέλευσης του ζώου. Χώρα προέλευσης θεωρείται εκείνη στην οποία έγινε η τελευταία «παρέμβαση» στο ζώο. Αν δηλαδή εισαχθεί ένα κοτόπουλο ζωντανό στην Ελλάδα και περάσει από ελληνικό σφαγείο, το πουλερικό θεωρείται ελληνικό.

v