One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω του ηγετικού του ρόλου στην κίνηση υπέρ του Brexit.

Ομως, λίγοι γνωρίζουν ότι ο Μπόρις συνδέεται με την Τουρκία από την πλευρά του πατέρα του. Κι αυτό διότι ο προπάππος του είναι ο Ali Kemal Bey, ένας φιλελεύθερος Τούρκος δημοσιογράφος που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών για ένα τρίμηνο.

Ο Ali Kemal Bey, ο οποίος ήταν εναντίον των νεότουρκων και υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δολοφονήθηκε από άτομα που ήταν φιλικά προσκείμενα στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Πολύ κακό για το τίποτα;

Την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αλλά και λίγο αργότερα είχε έλθει στην επιφάνεια το θέμα του μηχανισμού για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Με την επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, είχαμε την ευκαιρία να το διευκρινίσουμε.

Μάθαμε λοιπόν ότι ο «μηχανισμός» είναι βασικά ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος που δεν είναι «ring fenced» και ένα πλαίσιο ιεράρχησης των πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, με τους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ (Bremain) να κερδίζουν έδαφος μετά τη δολοφονία της βουλευτού Jo Cox του Εργατικού Κόμματος.

Παρ' όλα αυτά, οι αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα δεν έχουν εκλείψει.

Όμως, στη συζήτηση που γίνεται, υπάρχει κάτι που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Το μέλλον της χώρας στην ΕΕ θα το κρίνουν και οι Βρετανοί πολίτες που μένουν εκτός Βρετανίας, π.χ. συνταξιούχοι που μένουν στην Ισπανία, Γαλλία καθώς και οι κάτοικοι της κοινοπολιτείας κ.τλ.

Όταν κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος αποφασίζει να διατυπώσει τις απόψεις του μέσω άρθρου στους Financial Times, γνωρίζει πολύ καλά ότι το ακροατήριο είναι οι αγορές και εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας γνώριζε πολύ καλά σε ποιους απευθυνόταν το πρόσφατο άρθρο του, με το οποίο ζητούσε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει στο 2% του ΑΕΠ.

Εκείνο που εμείς αγνοούσαμε αλλά το πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων από το εξωτερικό είναι πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι ήταν ενήμερος για τη σχετική αναφορά του κ. Στουρνάρα.

Ο εκ Κύπρου ορμώμενος τραπεζίτης Χρήστος Παπαδόπουλος φέρεται να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι στη short list των τραπεζιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση και η οποία παραμένει ουσιαστικά κενή από τον περασμένο Ιανουάριο.

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να προπορεύεται στη κούρσα για την θέση του διευθύνοντα της Πειραιώς για την οποία φαβορί εμφανιζόταν πριν λίγους μήνες ο Χρήστος Μεγάλου που όμως φέρεται να έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του.

v