One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από μνημόνια χρηματοδοτήθηκαν από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (EFSF και ESM).

Οι τελευταίοι δανείσθηκαν κεφάλαια από τις αγορές, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» την υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης λόγω Ευρωζώνης.

Ο EFSF και ο διάδοχός του ESM «περνάνε» το κόστος δανεισμού τους στις χώρες-μέλη που δανείζουν.

Όμως, δεν είναι έτσι. Για την ακρίβεια δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αν ο ESM δανεισθεί π.χ. 2 δισ. ευρώ, εκδίδοντας ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση 0,2% και αποφασίσει να χρηματοδοτήσει με το ίδιο ποσό μια χώρα, π.χ. την Ελλάδα, η τελευταία δεν θα πληρώσει 0,2%.

Είναι γνωστό ότι το κόστος κατασκευής αρκετών προϊόντων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο έως πολύ μεγαλύτερο από το κόστος κατασκευής των ίδιων αγαθών σε γειτονικές χώρες.

Η Βουλγαρία είναι μία από αυτές.

Η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή και υπογραμμίζει τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις πληρωμές προς το εξωτερικό τα capital controls.

Εκκλησίες και μοναστήρια αγοράζουν κατά καιρούς εκκλησιαστικές καρέκλες. Οσες κάνουν μια μικρή έρευνα αγοράς γνωρίζουν ότι μια τέτοια καρέκλα κοστίζει 52 ευρώ στη Βουλγαρία και πάνω από 100 ευρώ στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια 120 ευρώ, λένε.

Κάποιοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι και δικαιολογημένα.

Ένα χρόνο πριν περίπου, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρκετά ιδιωτικά σχολεία, ξένων γλωσσών κ.τλ. ζήτησαν από τους πελάτες τους να πληρώσουν ΦΠΑ για να είναι σύννομοι και αυτοί τον κατέβαλαν.

Όμως, λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015, η κυβέρνηση πήρε πίσω το μέτρο και ζήτησε από όλους αυτούς που είχαν εισπράξει τον ΦΠΑ να τον επιστρέψουν στους πελάτες τους.

Μάλιστα, έβαλε και χρονικό όριο για την επιστροφή του ΦΠΑ μέχρι τα τέλη της χρονιάς ή τον Ιανουάριο του 2015. Δεν είμαστε σίγουροι ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η σωστή.

Ως γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Κίνα συνέλεξαν 258 μετάλλια, εκ των οποίων τα 99 ήταν χρυσά στην Ολυμπιάδα του Ρίο, καταλαμβάνοντας τις τρεις πρώτες θέσεις.

Ομως, αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας, τα δεδομένα αλλάζουν.

Η Ταϊπέι κέρδισε μόλις 3 μετάλλια στην Ολυμπιάδα αλλά κερδίζει την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης όταν λαμβάνεται υπόψη το ΑΕΠ. Η Ταϊπέι εμφανίζεται σαν να έχει κερδίσει 273 μετάλλια για κάθε 100 δισ. στερλίνες σε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Πριν λίγο καιρό, ο εγχώριος Τύπος αναπαρήγαγε ρεπορτάζ της Wall Street Journal και του Reuters, σύμφωνα με τα οποία η Αμάντα Στέβλεϊ, διαχειρίστρια ενός εξειδικευμένου fund, του PCP Capital Partners, ενδιαφέρεται για την Παγκρήτια Τράπεζα και τα ελληνικά προβληματικά δάνεια.

Μάλιστα, η Στέβλεϊ, για την οποία οι γνώμες στο Citi του Λονδίνου διχάζονται, είχε κάνει δηλώσεις στο Reuters, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της.

Η WSJ ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, ότι η PCP έχει ήδη εγκαταστήσει ομάδα διαχείρισης στην Ελλάδα.

v