One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τις παλιές καλές εποχές αναπολούν πολλοί εμπλεκόμενοι στην αγορά λιπασμάτων.

Πριν καταργηθεί η επιδότηση, κάπου στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 1990, η κατανάλωση στη χώρα μας έφθανε τα 2,2 εκατ. τόνους ετησίως.

Στις αρχές του 2000 είχε πέσει στο 1,6 εκατ. τόνους λόγω του εξορθολογισμού.

Φέτος, οι εκτιμήσεις θέλουν την κατανάλωση να υποχωρεί περαιτέρω, στους 650.000 τόνους, την καλλιεργητική περίοδο που ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2017.

Οι κυριότεροι λόγοι, ισχυρίζονται, είναι οικονομικοί.

Η ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης στην Goldman Sachs από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο, τον περασμένο Ιούλιο, συνεχίζει να προκαλεί διαμαρτυρίες.

Οι επικριτές του Μπαρόζο θέτουν το θέμα των ηθικών στάνταρ, αφού δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι έκανε κάτι παράνομο.

Αλλωστε, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Κομισιόν τήρησε τον όρο του συμβολαίου του να μην πάει να εργασθεί κάπου αλλού για 18 μήνες αφότου έληξε η θητεία του.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο'Ρίλι έστειλε επιστολή στον νυν πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γι' αυτό, θέτοντας διάφορα ζητήματα.

Εχει λοιπόν κάποιο ενδιαφέρον να δούμε πώς πήγε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές αγορές τίτλων ανήλθαν σε 60,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 50,5 δισ. κατευθύνθηκαν σε κρατικούς τίτλους, 3,5 δισ. σε καλυμμένες ομολογίες και τα υπόλοιπα 6,7 δισ. σε εταιρικά ομόλογα.

Συγκριτικά με τον Ιούλιο, οι αγορές υποχώρησαν κατά 30%, με τις χαμηλότερες αγορές κρατικών ομολόγων να εξηγούν την πτώση.

Η μείωση είναι δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό, γιατί η ρευστότητα στις αγορές υποχωρεί αισθητά τον Αύγουστο λόγω διακοπών.

Η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος είναι έτοιμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι τράπεζες και η Σκλαβενίτης θα χρηματοδοτήσουν το ντιλ ενώ οι πιστωτές ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους θα συνεισφέρουν με «κούρεμα» των απαιτήσεών τους έως 50%.

Οι μόνοι που προβλέπεται να πάρουν όλα τα λεφτά τους είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζονται τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.

Ο λόγος είναι προφανής. Χωρίς τα καταστήματα, η βιωσιμότητα του σχεδίου διάσωσης θα κινδύνευε.

Όμως, στην αγορά κυκλοφορεί κάτι που προβληματίζει όποιον το ακούει.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή δεν ικανοποιούνται δύο απαιτήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να φέρουν στο μυαλό τι συνέβη στο κρίσιμο Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Η κ. Λαγκάρντ είχε ανειλημμένη υποχρέωση στο Καζακστάν και την εκπροσώπησε στις Βρυξέλλες ο γνωστός μας Πόουλ Τόμσεν.

Λίγο πριν το Eurogroup διέρρευσε έγγραφο του ΔΝΤ που ασκούσε έντονη κριτική στην ΕΕ για τις θέσεις της αναφορικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ.

v