One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αναπαράγουμε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χωρίς να ελέγχουμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Εδώ και λίγο καιρό ακούμε συχνά τη φράση περί «ενισχυμένων» βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ή βραχυπρόθεσμων μέτρων Plus κ.τλ.

Όμως, εκείνο που κρίνει αν είναι ενισχυμένα ή όχι τα μέτρα είναι η σύγκρισή τους με εκείνα που αποφάσισε το Eurogroup τον περασμένο Μάιο.

Για ποια μέτρα συζητάμε λοιπόν;

1) Να «απλωθούν» στο μέλλον οι πληρωμές για το χρέος που πέφτουν σε συγκεκριμένες χρονιές, όταν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Είναι δεδομένα και καταγεγραμμένα τόσο τα ποσά, όσο και οι χρονιές. Το αποτέλεσμα θα είναι η μέση λήξη των δανείων του EFSF να αυξηθεί κοντά στα 32,5 χρόνια από κάπου 29 χρόνια σήμερα.

Με μια θερμή ανακοίνωση, τo International Swaps and Derivatives Association (ISDA) αποχαιρέτησε τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό του Γιώργο Χατζηνικολάου πριν λίγες μέρες.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση, ο Χατζηνικολάου θα αφήσει το ISDA στο τέλος της χρονιάς, για να επικεντρωθεί στο νέο του ρόλο ως προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Χατζηνικολάου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου στο ISDA τον Ιούλιο του 2007 και μετά από μια διετή θητεία ως αντιπρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν διευθύνων της TBANK, επανήλθε τον Αύγουστο του 2011.

Τον περασμένο Ιούνιο-Ιούλιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημοσιοποίησε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών που θα το εκπροσωπούσαν στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών.

Μάλιστα, προσέλαβε μια γνωστή εταιρεία, τη Stanton International, για να κάνει αυτή τη δουλειά επί πληρωμή.

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε, παρότι έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με υποψηφίους.

Ενδιάμεσα προέκυψε το θέμα της Εθνικής Τράπεζας.

Το βάρος της εκπροσώπησης του ΤΧΣ κλήθηκε να σηκώσει ένας άνθρωπος που διορίσθηκε εκεί σε προσωρινή βάση. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Γιατί έχει καθυστερήσει η επιλογή των εκπροσώπων του ΤΧΣ στα ΔΣ των τραπεζών τόσους μήνες;

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προγραμματισθεί να φύγει σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα με προορισμό το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο σκοπός της συνάντησης, πέραν του αποχαιρετισμού και των τυπικών ευχαριστιών για την πολύχρονη συνεργασία, δεν έχει γίνει γνωστός.

Εικασίες γίνονται.

Μία από αυτές θέλει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο να επιχειρεί να καθησυχάσει την κ. Μέρκελ για τις πολιτικές του διαδόχου του στο θέμα του ΝΑΤΟ κι άλλα συναφή. Λες και γνωρίζει τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει τα ηνία.

Ο επιτελάρχης είναι ο έμπιστος άνθρωπος του προέδρου. Εκείνος που φιλτράρει όλη την πληροφόρηση και ο πιο άμεσος σύμβουλός του.

Είναι ασφαλώς μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη με ελληνικό ενδιαφέρον. Ομως, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Λίγοι γνώριζαν τον Πρίμπους και ακόμη λιγότεροι τον ξέρουν προσωπικά, παρότι κατείχε μια τόσο σημαντική θέση.

Δεν είναι ο μόνος. Πολλοί άλλοι και άλλες με ελληνικές ρίζες κατέχουν σημαντικές θέσεις σε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη. Είναι οι εν δυνάμει φυσικοί σύμμαχοι της Ελλάδας.

v