H ανάληψη της προεδρίας της γερμανικής Βουλής από τον κ. Σόιμπλε και η συνακόλουθη αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
Ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού.
Μια άποψη που άρχισε να κερδίζει έδαφος είναι πως θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα για τις ελληνικές θέσεις, αν τη θέση του κ. Σόιμπλε καταλάμβανε κάποιο στέλεχος του κόμματος των Φιλελεύθερων.
Μάλιστα, μερικοί λάνσαραν τη φράση «Σόιμπλε θα λέτε και θα κλαίτε».
Εν τω μεταξύ τη θέση κατέλαβε προσωρινά(;) ένας έμπιστος της κ. Μέρκελ, που συνεχίζει μετά την αποτυχία σχηματισμού της κυβέρνησης «Τζαμάικα».
Μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η καγκελάριος κ. Μέρκελ φέρεται να έδειξε απροθυμία στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έγιναν, να δώσει αλλού το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, τα γεγονότα είναι εκείνα που μετράνε.
Σύμφωνα λοιπόν με ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες και αλλού, οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο χαλαροί απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση του κ. Σόιμπλε.
Φυσικά, οι «ένορκοι» δεν έχουν βγάλει ακόμη την τελική απόφαση. Όμως, η φερόμενη χαλαρότητα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν θα πρέπει ούτε να αγνοηθεί, ούτε να υποτιμηθεί.