Εχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τότε που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.
Οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι που έκαναν το Λονδίνο το μεγαλύτερο κέντρο του είδους στην Ευρώπη και όχι μόνο δεν επρόκειτο να παραμείνουν απαθείς, έτσι κι αλλιώς.
Με τις συνομιλίες των Βρετανών με την ΕΕ σε αδιέξοδο, οι οίκοι έχουν ένα παραπάνω λόγο να μειώσουν την παρουσία τους στο Λονδίνο.
Ορισμένοι έχουν δημοσιοποιήσει ήδη τη μετακίνηση μέρους των υπαλλήλων τους από τη βρετανική πρωτεύουσα σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Σε κάποιες περιπτώσεις, δίνουν στα στελέχη τους το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε άλλες, λίγες ευρωπαϊκές πόλεις.
Το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις δεν μπορούσαν και δεν μένουν απαθείς.
Όμως, νομίζουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεχωρίζει.
Εχοντας δουλέψει σε μεγάλη τράπεζα πέρα από την εφορία στην πατρίδα του, ο Μακρόν είναι σε θέση να αντιληφθεί καλύτερα τα πλεονεκτήματα της προσέλκυσης τέτοιων οίκων στο Παρίσι.
Εχει λοιπόν σχηματίσει ομάδα -όπως μαθαίνουμε- που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ανάμεσα στα κίνητρα που προσφέρει στα στελέχη τους -εκτός των άλλων- είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων τους με μοναδικό φορολογικό συντελεστή 19% για πέντε χρόνια.
Καθόλου άσχημα δηλαδή, αν συγκριθεί με τους φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν οι Γάλλοι πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα.