One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Η επίσκεψη δεν θα πρέπει να ξενίζει. Η ίδια είχε έλθει στην Αθήνα πέρυσι τέτοια εποχή και είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και φυσικά την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κ. Νουί, η οποία θα διανυκτερεύσει μία βραδιά στην Αθήνα (14 Μαρτίου;) όπως μαθαίνουμε, επισκέπτεται μία τουλάχιστον φορά τον χρόνο τις χώρες των τραπεζών που ο SSM εποπτεύει.

Είναι φυσιολογικό το ενδιαφέρον της επίσκεψης να εστιάζεται στα προβληματικά δάνεια του τραπεζικού κλάδου και στη διαχείρισή τους. Η κ. Νουί, η οποία ήδη γνωρίζει την αυξητική τάση που καταγράφτηκε στα προβληματικά δάνεια  του πρώτου διμήνου του 2017, αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

H αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ επί τα χείρω το 4ο τρίμηνο του 2016 επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την αρνητική επίπτωση που είχε η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων για την 1η και εν συνεχεία τη 2η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης στην οικονομία.

Ομως, εμείς θα σταθούμε στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, που αποτελεί το 70% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί τον τελευταίο μήνα του 2016, η κυβέρνηση αποφάσισε και διέθεσε 630 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους ως βοήθημα.

Οπως είχαμε αναφέρει εκείνη την περίοδο, ένα μέρος αυτού του ποσού, π.χ. 300 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να δαπανήθηκε απο τους δικαιούχους πριν λήξει η χρονιά, λόγω των εορτών κ.τλ.

H είδηση του Politico ότι η Ελλάδα προσέγγισε την Παγκόσμια Τράπεζα για δάνειο που θα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και άνω δεν εκπλήσσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν για δάνειο 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, από το βράδυ του τελευταίου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ρόλο σ' αυτή την εξέλιξη εμφανίζεται να έχει παίξει ο κ. Παπουτσής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

H τελευταία κατηγοριοποιεί τις χώρες την 1η Ιουλίου κάθε χρονιάς, με κριτήριο το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα (GNI) σε δολάρια της προηγούμενης χρονιάς. Με βάση αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος (high income), με 12.476 δολάρια ή περισσότερα.

Επίσημα τελικά νούμερα δεν υπάρχουν. Ομως, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα να ανήλθε κοντά στα 2,2 εκατ. τόνους το 2016, δηλαδή εκεί περίπου που ήταν το 2015.

Αν πάμε πίσω στον χρόνο, θα βρεθούμε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Δυστυχώς, οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά δεν είναι καλές, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Στην καλύτερη περίπτωση, η κατανάλωση τσιμέντου θα παραμείνει στάσιμη και στη χειρότερη, θα υποχωρήσει 20%.

Οι τιμές, που βρίσκονται στα 70 ευρώ ανά τόνο κατά μέσο όρο, αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς επίσης.

Ξεκίνησε αυτό τον Φεβρουάριο η υλοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ως γνωστόν, η πρώτη φάση αφορά στην ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF, που είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με άλλα, σταθερού επιτοκίου του σημερινού ESM.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα αγοράσει τα τελευταία από τις τράπεζες τον επόμενο μήνα από εκείνον της ανταλλαγής, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να βρεθούν με ρευστό. Ετσι, τα ομόλογα που ανταλλάχθηκαν τον Φεβρουάριο θα αγορασθούν από τον ESM τον Μάρτιο.

v