One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το προσχέδιο μιας έκθεσης για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της μεταβολής των καταθέσεων και της αβεβαιότητας που προκαλεί η αύξηση του τραπεζικού ρίσκου στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στην Ουάσινγκτον.

To προσχέδιο (working paper) παρουσιάστηκε σε στελέχη του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση μαζί με την Πορτογαλία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν εκπλήσσουν.

Σε περιόδους που η οικονομία μιας χώρας δεν υπόκειται σε βίαιους κλυδωνισμούς αλλά αυξάνεται η αβεβαιότητα χωρίς υπερβολές για κάποιο λόγο, οι καταθέσεις αυξάνονται καθώς ο κόσμος τις θεωρεί ασφαλέστερο καταφύγιο από άλλες τοποθετήσεις π.χ. μετοχές.

Γιοφύρι της Αρτας κινδυνεύει να γίνει η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο Ελληνοαμερικανός τραπεζίτης, fund manager εκ Νέας Υόρκης που είχε επιλεγεί για τη θέση την απέρριψε τελικά για συγκεκριμένους λόγους. Aκόμη, ο Νο 2 εκ Λονδίνου, που θα μπορούσε να είχε πάρει τη θέση, αποφάσισε να μην την αποδεχθεί, σταθμίζοντας τις καταστάσεις στην Ελλάδα.

Πάμε λοιπόν στον σημερινό γύρο με τη μικρή λίστα των τριών προσώπων, που αποτελούν ο Χριστόφορος  Στράτος, ένας  Γερμανός και ένας Αυστριακός.

Ολοι σχεδόν συμφωνούν ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Τραμπ για να αντικαταστήσει το περίφημο Obamacare συνιστά πλήγμα για τον πρόεδρο.

Όμως, το κυριότερο είναι πως δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει άλλα νομοσχέδια που θεωρούνται «κλειδί» για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών στις οποίες πόνταραν οι αγορές.

Φυσικά, οι συντηρητικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων που συνέβαλαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν άλλη άποψη και πιθανόν θα συμπαραταχθούν με τους υπολοίπους για την ψήφιση άλλων, όπως η δραστική μείωση των φόρων. Πάντως, το αφήγημα ότι τα Trumponomics θα είναι κάτι σαν τα Reaganomics έχει ήδη υποστεί πλήγμα.

Tο σπάσιμο του σφυριού που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) έγινε αντικείμενο ευρέως σχολιασμού στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς.

Πολλοί το θεώρησαν κακό οιωνό και μερικοί το σχολίασαν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο NYSE.

Ομως, το τελευταίο είναι ανακριβές.

Οπως ενημερωθήκαμε από έγκυρη πηγή, το σφυρί έχει σπάσει άλλες τρεις φορές τα τελευταία 10 χρόνια στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και «καλά πράγματα συνέβησαν σε εκείνους που το έσπασαν».

Η ιστορία που ακολουθεί είναι πραγματική.

Πριν από χρόνια, δύο αναλυτές μεγάλης ελβετικής τράπεζας επισκέφθηκαν τα γραφεία ελληνικής εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας. Ο ένας από τους αναλυτές, που ήταν ξένος, έκανε δύσκολες ερωτήσεις στον επιχειρηματία για cash flows κ.τλ. καθότι τα νούμερα δεν έβγαιναν, που λέει κι ο Πόουλ Τόμσεν. 

Ο επιχειρηματίας βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ξένου αναλυτή. Σε εκείνη τη φάση λοιπόν γυρίζει ο γνωστός επιχειρηματίας και λέει «άσ' τη αυτή (την ερώτηση), φάε τώρα το νεραντζάκι σου».

v