One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, ως γνωστόν, ζητά  να ικανοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα που συνδέονται με το δικό του ελληνικό πρόγραμμα (MEFP). Διαφορετικά,  δεν μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο (ΔΣ) για έγκριση.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τόμσεν είχε αναφερθεί σε κάποια από αυτά, π.χ. διαβεβαιώσεις για τη μη αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν, στα πρακτικά του Eurogroup του Μαΐου που είχαν διαρρεύσει.

Η γείτονα έχει έλθει στο προσκήνιο για λόγους που κανένας δεν θα ήθελε για τη δική του πατρίδα.

Τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό, με δεκάδες νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη κι αλλού, στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί εχθρούς του και τόσα άλλα.

Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη.

Η τουρκική οικονομία, για την οποία δεν μαθαίνουμε πολλά εκτός φυσικά από τη δραματική πτώση της τουριστικής βιομηχανίας από την οποία έχει ωφεληθεί η Ελλάδα. H τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9% το 2016, παρά τα γεγονότα που την συντάραξαν. Ο ρυθμός θεωρήθηκε χαμηλός από πολλούς.

Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει, κοιτώντας την σωματοδομή τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Calamos, John Koudounis, και ο Matt Fairfield, συνιδρυτής και διευθύνων της ΕΧΙΝ, που απέκτησε το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αντί 718 εκατ. ευρώ, έπαιζαν μαζί American football (αυτό που μοιάζε σε μας σαν ράγκμπι) στα φοιτητικά τους χρόνια. Για την ακρίβεια έπαιζαν στη θέση του linesman στο Brown University. Μάλιστα, ο Koudounis είχε πάρει υποτροφίες για football.

Ο Koudounis, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mizuho Securities USA, θυγατρικής του ιαπωνικού ομίλου Mizuho Financial Group πριν αναλάβει την θέση του διευθύνοντα στη Calamos, υποστηρίζει την ομάδα των Chicago Bears. Ομως, δεν νομίζουμε ότι ο κ. Fairfield υποστηρίζει την ίδια ομάδα.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) Γιάννη Στουρνάρα εκτός, τα καθήκοντα υποδοχής των 12 ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Παπαδημούλη, Κύρτσου, ανέλαβε χθες ο υποδιοικητής κ. Γιάννης Μουρμούρας. Ο τελευταίος αναφέρθηκε εκτός των άλλων στο θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές και το QE.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενο στη συνάντηση, ο κ. Μουρμούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ΕΚΤ να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) υπό προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε ο κ. Ντράγκι στις 29 Μαΐου του 2017 σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Ο κ. Ντράγκι είχε θέσει ως προϋποθέσεις την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από την EKT.

Σύμφωνα με τον παρευρισκόμενο στη συνάντηση, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι το "tapering", δηλαδή η μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το QE λήγει επισήμως στα τέλη του 2017 αλλά κατόπιν η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα με μειούμενο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ντράγκι τηρούνται, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο QE.

Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι είναι ένα πράγμα η δοκιμαστική έξοδος που ίσως λάβει χώρα αυτή τη χρονιά και ίσως σχετικά σύντομα καθώς οι προοπτικές στις κρατικές αγορές ομολόγων φαίνονται ευνοϊκές αυτή την περίοδο.

Στο σχετικό διάγραμμα που δόθηκε στους ευρωβουλευτές φαίνεται πως η καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων αυτή την περίοδο είναι ίδια περίπου με εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2014, με μοναδική παραφωνία τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που είναι πολύ υψηλότερα σήμερα σε σχέση με τότε.

Οσον αφορά στην επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο κ. Μουρμούρας τη συνέδεσε με τη δημιουργία κάποιου αποθεματικού (cash buffer) όπως περιγράφεται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup στις 15 Μαΐου 2017.
Τι συμβαίνει;

Τεχνικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την αποθήκευση και υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αντιμετωπίζει το ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με άτομα που προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες μέρες.

Όμως, χθες, η  πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Πόθεν Εσχες για το έτος 2016 (χρήση 2015) λήγει στις 30  Ιουνίου.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται για το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής, αποκλειστικώς ηλεκτρονικά και οι υπόχρεοι, εφόσον δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προθεσμίας, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου (Ν.3213/2003), ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιλύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα του συστήματος που αναφέρουν οι υπόχρεοι, ή αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί στην κυρία πρόεδρο;
v