Η διαδικασία για την αναπλήρωση της Γαλλίδας Ντανιέλ Νουί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ προηγείται όπως και η αντικατάσταση του Βέλγου Πήτερ Πράετ στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.
Όμως, το μεγάλο γεγονός για το οποίο μιλάνε όλοι είναι η διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη προεδρία της ΕΚΤ.
Ηδη, ο Ισπανός Λουί ντε Γκίντος, έχει επιλεγεί διάδοχος του πορτογάλου Βιτορ Κοντάντσιο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ και ακολουθεί η θέση του Προέδρου.
Η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της ΕΚΤ θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2019 αλλά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει. Πολλοί θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία ένας Γερμανός μετά τον Ολλανδό κ. Ντούιζμπεργκ, τον Γάλλο Τρισέ και τον Ιταλό Ντράγκι. Ο Γενς Βάιντμαν θεωρείται σοβαρός υποψήφιος καθώς μπορεί να έχει την στήριξη της κ. Μερκελ.
Όμως, θεωρείται πολύ «ορθόδοξος» στη προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής και πολλοί δεν ξεχνούν ότι είχε πάει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας για να καταθέσει εναντίον του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ισως λοιπόν κι η γερμανική πλευρά αποφασίσει να στηρίξει στο τέλος κάποιον άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ντράγκι εξελέγη πρόεδρος της ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Γερμανού κ. Βέμπερ από την κούρσα διαδοχής του Τρισέ. Κι ο κ. Ντράγκι επιλέχθηκε παρότι ένας ακόμη νότιος, ο πορτογάλος Κονστάντσιο είχε επιλεγεί για αντιπρόεδρος, διαδεχόμενος τον κ. Παπαδήμο.
Αρκετοί θεωρούν σοβαρό υποψήφιο τον Φιλανδό κ. Λικάνεν τον οποίο διαδέχθηκε πρόσφατα στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας του ο γνωστός μας Ολι Ρεν.
Οποιος κι αν είναι ο διάδοχος του κ. Ντράγκι θα πρέπει να του μοιάζει σε κάτι. Να έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία των αγορών κι αυτό σημαίνει ευλυγισία και όχι δογματισμό.