Στη σχετικά πρόσφατη περιοδεία του οικονομικού επιτελείου στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, που διοργάνωσε η JP Morgan για την ενημέρωση αμερικανικών funds και άλλων επενδυτικών σχημάτων σχετικά με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι τελευταίοι έθεσαν διάφορες ερωτήσεις.
Μια από αυτές αφορούσε το τάιμινγκ της επόμενης εξόδου στις αγορές. Ομως, οι απαντήσεις που πήραν από την ελληνική αντιπροσωπεία δεν ήταν τόσο διαφωτιστικές, υπό την έννοια ότι ήταν γενικόλογες.
Αυτό είναι λογικό, γιατί κανείς δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε τέτοιες περιπτώσεις.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά ήταν πιο διαφωτιστική, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει με τα λεφτά που θα αντλήσει από την πώληση του νέου ομολόγου και το απόθεμα ρευστότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με άτομο που έδωσε το παρών, η ελληνική πλευρά απαρίθμησε τους γνωστούς «υπόπτους», δηλαδή τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με εξαίρεση ένα ποσό που θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία, τα ομόλογα SMP και ANFA της ΕΚΤ και άλλα ομόλογα με υψηλά κουπόνια.
Ομως, έβαλε κάτι ακόμη στη σχετική λίστα.
Το υπόλοιπο του παλιού swap με την Goldman Sachs που μεταβιβάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα και εξελίχθηκε στο όχημα τιτλοποίησης Titlos Plc. Θυμίζουμε ότι η Eθνική Tράπεζα προχώρησε στην κατάργηση της τιτλοποίησης στα τέλη του 2017.
Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 6μηνο Euribor συν 660 μονάδες βάσης (6,6025%) σ' αυτή τη συναλλαγή ανταλλαγής επιτοκίων (swap) με την Eθνική Tράπεζα και λαμβάνει ετήσιο σταθερό επιτόκιο 4,5%.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η ονομαστική αξία του swap είναι κοντά στα 4,1 δισ. ευρώ και η τρέχουσα (mark to market) στα 3,5 δισ. περίπου, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και την ισόποση πραγματική μείωση του χρέους σε περίπτωση που κλείσει.
Σημειώνεται ότι το swap εμφανίζεται στην κατηγορία «άλλα δάνεια», στην κατηγοριοποίηση του δημόσιου χρέους.