One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το Πουέρτο Ρίκο είναι ένα όμορφο νησί στην Κεντρική Αμερική που ανήκει στις ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελεί ξεχωριστή πολιτεία και γι' αυτό δεν εκπροσωπείται στο Κογκρέσο.

Ομως, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το «Πλούσιο Λιμάνι», όπως είναι ο όρος στα ελληνικά, είναι υπερχρεωμένο και η οικονομία του βρίσκεται σε ύφεση από το 2007, δηλαδή για σχεδόν μια δεκαετία.

Η ύφεση επέτεινε το πρόβλημα του χρέους με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική Γερουσία πέρασε ένα νόμο με τον οποίο όρισε μια διακομματική επιτροπή υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση της περιοχής.

Η τιμή του bitcoin, του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος, πλησίασε χθες τα 4.500 δολάρια την Τρίτη, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, έναντι 3.679 δολάρια την προηγούμενη Παρασκευή.

Αν θεωρείται πως η άνοδος του ψηφιακού νομίσματος το τελευταίο διάστημα είναι ιλιγγιώδης έχετε δίκιο, αλλά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφθεί κάποιος πως η τιμή του bitcoin ήταν 1.993 δολάρια στις 15 Ιουλίου.

Κοινώς, η τιμή του έχει υπερδιπλασιασθεί σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αυτό προφανώς οφείλεται στη ζήτηση, αφού η προσφορά είναι ελεγχόμενη. Η αυξημένη ζήτηση και άνοδος της τιμής του bitcoin συνδέεται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ανθρώπων διεθνώς που καταγράφεται στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Η έκδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου προκάλεσε συζητήσεις και μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, που προσπάθησε με διάφορα επιχειρήματα να αποδομήσει το εγχείρημα.

Πράγματι, ορισμένα επιχειρήματα έχουν βάση και είναι σωστά. Ομως, το επιχείρημα που συγκρίνει την απόδοση του 5ετούς ομολόγου στην έκδοση με τις αποδόσεις άλλων ομολόγων που έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα ελληνικές επιχειρήσεις όπως οι Sunlight, Μυτιληναίος κ.τλ. πάσχει, για να το πούμε κομψά.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος των εκδόσεων. Το δημόσιο άντλησε κάπου 1,5 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα από την πώληση του 5ετούς ενώ το αντάλλαξε με ομόλογα που έληγαν το 2019. Ακόμη κι αν αγνοήσουμε την ανταλλαγή (switch offer) και επικεντρωθούμε στο φρέσκο χρήμα, η διαφορά στο μέγεθος των εκδόσεων είναι πολύ μεγάλη.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με το νέο 5ετές ομόλογο έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης όπως ήταν αναμενόμενο.

Αρκετά ακούσθηκαν επίσης για τις αμοιβές των τραπεζών που ανέλαβαν να διαχειρισθούν την έκδοση, δηλαδή των BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC and Merrill Lynch 

Όμως, το όνομα που έχει ακουσθεί πιο πολύ είναι εκείνο της Rothchild. O συγκεκριμένος οίκος είναι απλά σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης του χρέους εδώ και μήνες.

Δεν είχε ανάμιξη στο μάνατζμεντ της συναλλαγής του 5ετούς ομολόγου και δεν συμμετείχε στην ομάδα των 6 τραπεζών που προαναφέρθηκαν.

Ισως τελικά οι «θεσμοί» κάτι ήξεραν παραπάνω, όταν ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στις 27 Ιουλίου.

Ακόμη κι αν δεν είναι η 27η Ιουλίου, θα είναι μία από αυτές τις μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα.

Πλέον, δεν υπάρχει κάτι στο μυαλό των κυβερνώντων για το οποίο θα πρέπει να περιμένουν την έκβασή του.  

Τα δύο τελευταία ήταν η απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και η αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης S&P.

Τα ελληνικά ομόλογα δεν συγκινήθηκαν από τις δύο αποφάσεις, που σημαίνει ότι είχαν προεξοφληθεί.

v