Ευήκοα ώτα στην Κομισιόν φέρεται να έχει βρει το σενάριο για τμηματική περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τους παροικούντες εν Αθήναις.
Η «προσωπική διαφορά» προκύπτει από την απόκλιση των υφιστάμενων συντάξεων από εκείνες που προκύπτουν με τους νέους υπολογισμούς που εφαρμόζονται στις νέες συντάξεις. Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» αφορούν τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, δημοσίου κ.τ.λ.
Ως γνωστόν, το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και η κυβέρνηση αναζητά τρόπο είτε να αναστείλει το ήδη ψηφισθέν μέτρο είτε να «ελαφρύνει» το χτύπημα από την εφαρμογή του σε μια εκλογική χρονιά όπως το 2019.
Τα δύο κυβερνητικά επιχειρήματα υπέρ της μη εφαρμογής του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2019 είναι λίγο-πολύ γνωστά. Πρώτον, η δημοσιονομική υπέρβαση καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου σε μόνιμη βάση. Δεύτερον, η πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ που είναι καλύτερη της προβλεπόμενης σε μόνιμη βάση.
Αν λοιπόν έχουν δίκιο και πάρει επισήμως το πράσινο φως από την Κομισιόν, το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου αλλά θα αφορά ένα μέρος των συνταξιούχων, εκείνους με τις υψηλότερες αποδοχές. Για τους υπόλοιπους θα προβλέπεται οι περικοπές να εφαρμοσθούν τμηματικά αργότερα, π.χ. σε 6 μήνες ή ένα χρόνο, ανά κατηγορία.
Σε ερώτηση για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η μη καθολική εφαρμογή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» από την 1η Ιανουαρίου του 2019 στις αγορές, τους άλλους θεσμούς κ.τ.λ., η απάντηση είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν υποστηριχθεί με ισχυρά επιχειρήματα από την Κομισιόν.
Ασφαλώς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική θέση της Κομισιόν με τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019. Αυτό θα διευκρινισθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Τότε θα φανεί ποιοι έχουν δίκιο.