Οι στρατιωτικές δαπάνες μπορεί μερικές φορές να κάνουν τη διαφορά στα δημοσιονομικά των χωρών.
Οπως θα περίμενε κανείς, οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα λεφτά για την άμυνα, αλλά δεν είναι η πρώτη χώρα με κριτήριο τη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εκπληξη για τους μη μυημένους αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 4η θέση διεθνώς, με βάση τα λεφτά που ξοδεύει, αν και είναι στη δεύτερη θέση ως προς το ΑΕΠ ανάμεσα στις 15 χώρες που κατατάσσονται πρώτες σε στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute, οι Ηνωμένες Πολιτείες διάθεσαν 609,8 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 3,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ). Ακολουθούν η Κίνα με 228,2 δισ. ή 1,9% του ΑΕΠ και η Σαουδική Αραβία με 69,4 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ.
Η Σαουδική Αραβία δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προϊόντος της για την άμυνα ανάμεσα στις 15 χώρες. Ακολουθούν η Ρωσία που ξοδεύει 66,3 δισ. δολάρια ή 4,3% του ΑΕΠ, η Ινδία 63,9 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ, η Γαλλία 57,8 δισ. δολάρια ή 2,3% του ΑΕΠ και η Βρετανία 47,2 δισ. ή 1,8% του ΑΕΠ.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 45,4 δισ. δολάρια ή 0,9% του ΑΕΠ. Τη 15άδα των χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες συμπληρώνει η Τουρκία με 18,2 δισ. δολάρια ή 2,2% του ΑΕΠ.
Επομένως, θεωρητικά, η Τουρκία θα μπορούσε να βελτιώσει αρκετά τα δημόσια οικονομικά της, περιορίζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες της, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο νόμισμά της. Ομως, αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο κάποιων ανοικτών μετώπων στη Συρία κι αλλού, που δεν φαίνεται να βρίσκεται στα σχέδια του Ερντογάν.
Oσον αφορά την Ελλάδα, οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε λίγο λιγότερα από 5 δισ. δολάρια το 2017 ή 2,5% του ΑΕΠ περίπου.