One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν τις πρώτες συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο, που γίνονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με έμφαση στα δημοσιονομικά.

Το ΔΝΤ έχει γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος, 2,2% το 2018 και 3,5% από το 2019 και μετά. Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στις τρέχουσες πολιτικές που εφαρμόζονται και στα δεδομένα που γνωρίζει, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα από το Ταμείο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο εμφανίσει νούμερα που παραπέμπουν σε υψηλότερο πλεόνασμα από τον στόχο το 2017 -κάτι που αρκετοί θεωρούν πιθανό-, το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για φέτος και του χρόνου.

Στο περιθώριο των συναντήσεων της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, έγιναν κι άλλες συναντήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρξαν έκτακτες αφίξεις από την Αθήνα για συμμετοχή σε συναντήσεις που αφορούσαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, μια τέτοια συνάντηση αφορούσε την επένδυση για τη δημιουργία πλωτού σταθμού για υγροποιημένο αέριο (NLG) έξω από την Αλεξανδρούπολη και την κατασκευή αγωγών που θα το μεταφέρουν στη βιομηχανική ζώνη.

Πολλοί εν δυνάμει αγοραστές διαμερισμάτων και κατοικιών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων των τραπεζών, που θα μπορούσαν να συμπιέσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ελπίζουν πως θα αγοράσουν ακίνητα φθηνότερα, αναφέρουν κτηματομεσίτες.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η κτηματαγορά, η οποία δεν ήταν ποτέ σε άνθιση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει ατονίσει το τελευταίο διάστημα, περιμένοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ομως, τραπεζίτες ανταπαντούν ότι η αγορά ακινήτων είναι υποτονική εδώ και καιρό και δεν οφείλεται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Αν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις τράπεζες καθυστερούσαν περισσότερο, η αγορά θα ήταν παγωμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οκτ 16 2017

Πολλά έχουν ειπωθεί από τότε που ο ΟΠAΠ άλλαξε χέρια, περνώντας σε ξένους μετόχους με μια σχετικά μικρή ελληνική συμμετοχή.

Αν όμως κρίνουμε από τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα της δωρεάν διανομής μερικών εκατοντάδων αδειών πρακτορείων, τότε μπορούμε να πούμε πως αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύουμε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ ως κρατικού μονοπωλίου θα έκανε αυτό που κάνει η τωρινή.

Κοινώς, να αναθέσει σε τρίτη, εξειδικευμένη εταιρεία για να κάνει συνεντεύξεις  και να αξιολογήσει τους υφιστάμενους πράκτορες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν δωρεάν επιπλέον άδεια.

Δεν είναι γνωστή η έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο. Ομως, ορισμένοι ιδιοκτήτες γραφείων στο κέντρο της Αθήνας έχουν μετατρέψει ολόκληρους ορόφους σε δωμάτια και μικρά διαμερίσματα που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Με αυτό τον τρόπο οι ίδιοι αποκομίζουν περισσότερα έσοδα και οι ξένοι επισκέπτες ένα σπίτι να μείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα, για το οποίο πληρώνουν υποπολλαπλάσια εκείνων που θα πλήρωναν αν έμεναν σε ένα από τα γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής της Πλατείας Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του ΞΕΕ, το Δημόσιο χάνει έσοδα 341 εκατ. ευρώ από συμβάσεις Airbnb.

v