Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του.
Ως γνωστόν, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σε μεγάλο ποσοστό έξτρα παρθένο, δηλαδή χαμηλής οξύτητας. Όμως, τα μαντάτα για τις τιμές του ελαιόλαδου δεν είναι καλές. Η μέση τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο βρίσκεται στα 2,6 ευρώ το κιλό στην ισπανική αγορά, έναντι 3,7 ευρώ την ίδια εποχή πέρυσι. Το έξτρα παρθένο είχε πιάσει τα 4 ευρώ σε κάποιο σημείο το καλοκαίρι του 2017 και τα 4,30 ευρώ το κιλό το καλοκαίρι του 2015.
Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές στη μέση τιμή μεταξύ Ελλάδος και Ισπανίας, όμως δεν είναι τόσο μεγάλες. Γι’ αυτό τον λόγο, οι οιωνοί για το λάδι δεν είναι τόσο καλοί φέτος. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά σημαντικό μέρος δεν είναι τυποποιημένο.
Οι Ιταλοί έμποροι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χύμα, πιέζοντας τις τιμές όταν μπορούν να το βρουν φθηνότερα από αλλού, π.χ. Τυνησία.
Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ετοιμάζονται να μπουν πολύ γερά στο παιχνίδι τα επόμενα χρόνια.