Ιδιαίτερα προσοδοφόρο αποδείχθηκε για πρώην τραπεζίτες, η εκπροσώπηση ξένων funds στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.
Οπως προκύπτει από συνομιλίες με διάφορα άτομα της αγοράς, αρκετά γνωστά στελέχη που αποχώρησαν από τις τράπεζες αυτή την περίοδο συνήψαν συμβάσεις με ξένα funds ώστε να τα εκπροσωπούν και να ενεργούν για λογαριασμό τους, π.χ. να τους φέρνουν σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων, να τους ενημερώνουν για ντιλ κ.τ.λ.
Οι ίδιοι εμφανίζονταν στις συναντήσεις, μοιράζοντας κάρτες που ανέγραφαν το όνομα και το αξίωμά τους στα ξένα funds, π.χ. VP, director κ.τ.λ. αν και στην πραγματικότητα είχαν απλά συνάψει συμβάσεις με αυτά και δεν ήταν ενεργά στελέχη τους.
Φυσικά, δεν έλειψαν τα ευτράπελα.
Σε μια συνάντηση θυμούνται παρόντες, π.χ. συνάντηση, εμφανίσθηκαν δυο άτομα να εκπροσωπούν μεγάλο, ξένο fund-ένας πρώην τραπεζίτης και ένα δικηγορικό γραφείο- με αποτέλεσμα να προκύψει θέμα αφού και οι δύο εμφανίζονταν να έχουν υπογράψει σύμβαση με τον επικεφαλής του ίδιου γνωστού fund.
Η αμοιβή των πρώην τραπεζιτών είναι και είναι συνήθως ένα ποσό (retainer fee) για τα μηνιαία έξοδά τους, π.χ. 2.000-3.000 ευρώ, και μια αμοιβή επιτυχούς ολοκλήρωσης του ντιλ (success fee) σε εταιρείες που είχαν συστήσει. Συνήθως το success fee ανέρχεται στο 3%-5% της αξίας του ντιλ. Φυσικά, υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις όπου οι πρώην τραπεζίτες αμείβονταν για την γνωριμία (introduction fee).
Το γεγονός ότι σε υψηλές θέσεις των τραπεζών, επιχειρήσεων, ναυτιλιακών ήταν πρώην πελάτες ή συνάδελφοί τους διευκόλυνε το έργο τους.
Κι αυτό γιατί ήταν ευκολότερο να κλείσουν συναντήσεις για παρουσιάσεις με στελέχη των funds που έρχονταν ειδικά απο το εξωτερικό γι' αυτό τον σκοπό.
Οι κακές γλώσσες θέλουν υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν συμμετοχή στην ολοκλήρωση τέτοιων ντιλ να μην μένουν παραπονεμένα. Κι όταν μιλάμε για ντιλ, εννοούμε κάθε τι, π.χ. ακίνητα σε νησιά, αγορές δανειακών χαρτοφυλακίων, M&A κ.τ.λ.
Πάντως, η παρουσία ξένων στα ΔΣ των τραπεζών έχει καταστήσει δυσκολότερο το έργο των διαμεσολαβητών. Ιδίως εκείνων που μπήκαν πιο αργά στο χορό εκτιμούν οι γνωρίζοντες.
Συμπέρασμα; Και η οικονομική κρίση είχε και έχει τις ευκαιρίες της αν κάποιος έχει τις κατάλληλες γνωριμίες, επαφές και κάποιες γνώσεις.