Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η κρίσιμη επαναληπτική γενική συνέλευση του συλλόγου των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς για την άρση της αποχής βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι πιθανόν θα κρατήσει ώρες.

Η εκτίμηση ατόμων που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία είναι πως οι συμβολαιογράφοι θα δώσουν καταφατική απάντηση αλλά υπό όρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν τρία αιτήματα που οι συμβολαιογράφοι θεωρούν σημαντικά και τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Πρώτον, η νομοθετική κατοχύρωση (όχι απλώς προφορική) ότι η ελάχιστη αξία των σπιτιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα είναι 400.000 ευρώ και άνω. Ομως, εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν επίσης τις 300.000 ευρώ.

Αν κάποιος ερχόταν για πρώτη φορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για την πορεία των επενδύσεων, θα γινόταν μάρτυρας αντιφατικών δηλώσεων για το θέμα.

Η μεν αντιπολίτευση θα τόνιζε πως δεν γίνεται τίποτα, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει τις επενδύσεις, γιατί είναι αντίθετο στο DNA της. Η δε κυβέρνηση θα μιλούσε για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε διαφόρους τομείς από το εξωτερικό, ενώ θα παρέθετε τα νούμερα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι Θεσμοί, δηλαδή η Κομισιόν, το ESM, η EKT και το ΔΝΤ, έχουν δώσει την ευλογία τους στο προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ έναντι 2,4% φέτος.

Ομως, πίσω από τις πόρτες και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με τρίτους, κάποιοι από την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών έχουν ενστάσεις για ένα μέτρο του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες την επόμενη χρονιά.

Αν τους πιστέψουμε, οι ίδιοι ισχυρίζονται πως η κατάργηση της φοροαπαλλαγής ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενώ οι ίδιοι το μόνο που ζήτησαν ήταν η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. Σύμφωνα με αυτούς, το μέτρο ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή γιατί δεν έχουν κίνητρο οι ασθενείς να ζητήσουν απόδειξη από τους γιατρούς για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν. Επιπλέον, μπορεί να στερήσει έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα με τον τρόπο που υπολογίζονται οι εισφορές.

H ανάληψη της προεδρίας της γερμανικής Βουλής από τον κ. Σόιμπλε και η συνακόλουθη αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού.

Μια άποψη που άρχισε να κερδίζει έδαφος είναι πως θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα για τις ελληνικές θέσεις, αν τη θέση του κ. Σόιμπλε καταλάμβανε κάποιο στέλεχος του κόμματος των Φιλελεύθερων.

Μάλιστα, μερικοί λάνσαραν τη φράση «Σόιμπλε θα λέτε και θα κλαίτε».

Εν τω μεταξύ τη θέση κατέλαβε προσωρινά(;) ένας έμπιστος της κ. Μέρκελ, που συνεχίζει μετά την αποτυχία σχηματισμού της κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Πολλοί επενδυτές αναζητούν το κάτι παραπάνω στις αποδόσεις, την εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Επομένως,  χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να επωφεληθούν  από την ισχυρή ζήτηση, αν ήταν στην αγορά και πρόσφεραν κάποια ελάχιστα εχέγγυα.

Ομως, αυτό δεν συμβαίνει.

Με τις αποδόσεις αρκετών κρατικών και εταιρικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το πιστωτικό ρίσκο που έχουν, πολλοί το έχουν ρίξει αλλού. Εχουν τοποθετηθεί σε εμπορικά ακίνητα, private equity κ.λπ., που προσφέρουν μεν την έξτρα αναμενόμενη απόδοση αλλά δεν έχουν βάθος.

v