Κανένας άλλος διορισμός αξιωματούχου σε υψηλόβαθμη θέση δεν είχε μεγαλύτερη σημασία για τις εγχώριες τράπεζες από εκείνη του Ιταλού Andrea Enria, 57 ετών, ως επικεφαλής του Ενιαίου Eποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Ο κ. Enria, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής του European Banking Authority, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα χθες, κερδίζοντας στην κούρσα της διαδοχής την Ιρλανδέζα Sharon Donnery.
Εκ πρώτης όψεως, η επιλογή εκπλήσσει καθώς ένας Ιταλός επιλέχθηκε γι’ αυτό το πόστο σε μια εποχή που τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών είναι ευρέως γνωστά. Όμως, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει καθώς τέτοιες επιλογές είναι περισσότερο αποτέλεσμα των πολιτικών ισορροπιών και διαβουλεύσεων στους κόλπους της ΕΕ παρά οτιδήποτε άλλο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται ακόμη κι ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας να ψήφισε υπέρ του Ιταλού στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στο διοικητικό συμβούλιο (governing council) της ΕΚΤ.
Ο λόγος;
Αν η Donnery ήταν η επιλογή για επικεφαλής τoυ SSM, η Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να καταλάβει κάποια άλλη υψηλόβαθμη θέση στην ΕΚΤ, για την οποία ενδιαφέρεται ο ίδιος, π.χ. μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα χαρακτήρων. Ο Ιταλός ήταν πιο φιλικός από την Ιρλανδέζα, που εμφανιζόταν να είναι κάπως στρυφνή.
Εκτός από τα politics υπάρχει κι η ουσία. Θεωρητικά, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί πως αυτό είναι καλό για τις ελληνικές τράπεζες αφού ο Ιταλός θα μπορεί να κατανοεί καλύτερα τις θέσεις τους. Όμως, πρακτικά, αυτό ίσως δεν ισχύει γιατί ο Ιταλός ίσως θέλει να αποδείξει πως είναι αυστηρός και η καταγωγή του δεν τον επηρεάζει.
Καλώς ήλθατε στον κόσμο των politics της ΕΕ και της ΕΚΤ ειδικότερα.
Καλή Χρονιά.