Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αρκετά καλά πάει η κατανάλωση κατεψυγμένων ψαριών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Σύμφωνα με άτομα του κλάδου, η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τα ξενοδοχεία λόγω τουρισμού, π.χ. για πελάτες all-inclusive.

Τα ξενοδοχεία φέρονται να αγοράζουν κατεψυγμένα φιλέτα μεγάλων ψαριών ωκεανού, π.χ. φαγκριά, προς 1 με 2 ευρώ το κιλό και ασφαλώς τα συμφέρει.

Αυξημένη εμφανίζεται επίσης η ζήτηση από τους τυπικούς Ελληνες πελάτες, π.χ. σούπερ μάαρκετ. Ομως, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης από αυτή την πηγή κυμαίνεται σε χαμηλό, μονοψήφιο νούμερο. Οσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, τονίζουν.

Ευήκοα ώτα στην Κομισιόν φέρεται να έχει βρει το σενάριο για τμηματική περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τους παροικούντες εν Αθήναις.

Η «προσωπική διαφορά» προκύπτει από την απόκλιση των υφιστάμενων συντάξεων από εκείνες που προκύπτουν με τους νέους υπολογισμούς που εφαρμόζονται στις νέες συντάξεις. Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» αφορούν τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, δημοσίου κ.τ.λ.

Ως γνωστόν, το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και η κυβέρνηση αναζητά τρόπο είτε να αναστείλει το ήδη ψηφισθέν μέτρο είτε να «ελαφρύνει» το χτύπημα από την εφαρμογή του σε μια εκλογική χρονιά όπως το 2019.

Η πρώτη, συμβολική, έξοδος της χώρας στις αγορές στη μετά μνημόνιο εποχή θα γίνει τον επόμενο μήνα με την δημοπράτηση του 12μηνου έντοκου. Δεν έχει ασφαλώς την ίδια βαρύτητα με την έκδοση ομολόγου, όμως μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη κίνηση εξόδου.

Το συνολικό ποσό- ανταγωνιστικές προσφορές κ.τ.λ.- αναμένεται ότι θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ όπως τις προηγούμενες φορές. Ουσιαστικά το έδαφος έχει προετοιμασθεί αφού το Δημόσιο έχει μειώσει τον δανεισμό σε έντοκα διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα η αξία των κυκλοφορούντων εντόκων να έχει υποχωρήσει προς τα 14 δισ. ευρώ από 15 δισ. που είναι το πλαφόν.

Ερωτηματικό παραμένει η πρώτη έκδοση ομολόγου στη μεταμνημονιακή περίοδο που ξεκινά επισήμως σήμερα καθώς η σημαντική άνοδος των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες βάζει εμπόδια.

Απο την άλλη πλευρά, οι ανωτέρω εξελίξεις δεν απαγορεύουν κάτι άλλο που δεν εξαρτάται από τις συνθήκες στηην αγορά.

Την αποπληρωμή του "ακριβού" κομματιού του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από το απόθεμα ρευστότητας άνω των 20 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα πληρώνει ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο κοντά στο 3,5% για τα λεφτά που έχει δανεισθεί απο το Ταμείο.

Η κρίση της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει σε έξαρση τον πληθωρισμό αφού ξεπερνά πλέον το 15% σε ετήσια βάση.

Γενικά,  οι μεγάλες συναλλαγματικές κρίσεις και οι βουτιές των αδύνατων νομισμάτων οδηγούν συνήθως σε έκρηξη του πληθωρισμού, καθώς αυξάνονται οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στο τοπικό νόμισμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές αρκετών μη εμπορεύσιμων προϊόντων.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που η κρίση του εθνικού νομίσματος στο παρελθόν δεν οδήγησε σε πληθωριστικό σοκ.

v