Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

O Ολλανδός Gert Koopman, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιευθυντής υπεύθυνος για θέματα κρατικής βοήθειας στην GD Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) από τον Νοέμβριο του 2010, είναι ο νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).

Μερικοί από εκείνους στην Αθήνα που συνεργάσθηκαν μαζί του τα προηγούμενα χρόνια έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τον κ. Koopman.

Αν ήσουν ειλικρινής με την κατάσταση, όσο κι αν ήταν άσχημη, και του έλεγες τι θα έκανες για να τη βελτιώσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο κ. Koopman θα έδειχνε κατανόηση, στο μέτρο που τηρούσες εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκες, τονίζει άτομο που συνεργάσθηκε μαζί του.

Οι πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες το καλοκαίρι που μας πέρασε, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την πιο γνωστή κεντρική τράπεζα της Γηραιάς Ηπείρου, τη γερμανική Bundesbank στη Φρανκφούρτη.

Οπως λοιπόν πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή, οι υψηλές θερμοκρασίες έπιασαν απροετοίμαστη την Bundesbank και τους εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο. Κι αυτό γιατί οι μοναδικοί που είχαν κλιματιστικό στα γραφεία τους ήταν τα «πολύ πολύ υψηλόβαθμα στελέχη», με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να υποφέρουν.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, π.χ. Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ, θα ξεκινήσουν οσονούπω συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής, αλλά φαίνεται ότι σε κάποια πράγματα δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη.

Αναφερόμαστε στους ρόλους που θα έχει κάθε θεσμός στις μεταμνημονιακές αποστολές εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ που ασχολείται με την Ελλάδα σε συνομιλητή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το ίδιο άτομο άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι κάποια πράγματα, π.χ. για τον ρόλο και τι ακριβώς θα κάνει το Ταμείο, θα ξεκαθαρίσουν όταν όλοι βρεθούν στην Αθήνα.

Μερικές άγνωστες πτυχές της περιόδου που οι εκπρόσωποι των αποκαλούμενων «θεσμών» έρχονταν στην Ελλάδα για να ελέγξουν την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων στα τρία προγράμματα προσαρμογής έρχονται στο φως από συζητήσεις με ανθρώπους των δανειστών.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά τη συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματούχων, υπηρεσιακών, της TτE. Ενα από τα πράγματα που τους έκανε εντύπωση και προφανώς συζητούσαν μεταξύ τους ήταν η αντίδραση των Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και πιο συγκεκριμένα των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος (TτE) που συναντούσαν στην Αθήνα, όταν τους προσκαλούσαν να πάνε έξω για καφέ, φαγητό, μετά το τέλος της εργασίας τους. Κι αυτό γιατί η απάντησή τους ήταν αρνητική, όπως τονίζουν.

Οι στρατιωτικές δαπάνες μπορεί μερικές φορές να κάνουν τη διαφορά στα δημοσιονομικά των χωρών.

Οπως θα περίμενε κανείς, οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα λεφτά για την άμυνα, αλλά δεν είναι η πρώτη χώρα με κριτήριο τη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εκπληξη για τους μη μυημένους αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 4η θέση διεθνώς, με βάση τα λεφτά που ξοδεύει, αν και είναι στη δεύτερη θέση ως προς το ΑΕΠ ανάμεσα στις 15 χώρες που κατατάσσονται πρώτες σε στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute, οι Ηνωμένες Πολιτείες διάθεσαν 609,8 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 3,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ). Ακολουθούν η Κίνα με 228,2 δισ. ή 1,9% του ΑΕΠ και η Σαουδική Αραβία με 69,4 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ. 

v