Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τι θα γινόταν αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ή της Τράπεζας της Ελλάδος παλαιότερα, έβγαινε δημοσίως ένα μήνα και έλεγε ότι τα επιτόκια παρέμβασης απέχουν πολύ ακόμη από το ουδέτερο εύρος διακύμανσης, δηλαδή εκείνο που ούτε δίνει ώθηση, ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, υπονοώντας ότι θα ανεβούν πολύ ακόμη και τον αμέσως επόμενο μήνα δήλωνε πως τα επιτόκια είναι λίγο χαμηλότερα από το ουδέτερο επίπεδο;

Πιθανόν θα είχαμε να μιλάμε επί μέρες και κάποιοι ίσως τους κατηγορούσαν για χειραγώγηση των αγορών. 

Οι «συμπάθειες» δεν κρύβονται. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στον Πόουλ Τόμσεν, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που υπήρξε επί χρόνια ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον διοικητή, το ΔΝΤ και κυρίως ο Πόουλ Τόμσεν ήταν ο κύριος παράγοντας για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα, πριν γίνει ρεαλιστικός στα φορολογικά θέματα.

Φυσικά, όσοι είχαν εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε στις συσκέψεις της τότε τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επί εποχής Στουρνάρα δεν εξεπλάγησαν. Το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο αρκετές φορές, καθώς υπήρχαν συχνά διαφωνίες για τα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με κάποιους που ήταν παρόντες.

H απόφαση για τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia ΑΕΑΑΠ, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, ελήφθη χθες από το ΔΣ της τράπεζας, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη του ΔΣ της ΑΕΕΑΠ.

Σε πολύ περιορισμένο κύκλο της αγοράς κυκλοφορούσε η σχετική φήμη, αλλά κυκλοφορούν τόσες διαδόσεις, που δεν ξέρεις αν πραγματικά ισχύουν ή όχι. Εκείνο πάντως που ισχύει, είναι το ακόλουθο.  

Όπως μαθαίνουμε, το ίδιο ντιλ είχε πέσει στο τραπέζι πριν από λίγα χρόνια, αλλά δεν προχώρησε. Ένα από τα θέματα που υπήρχαν τότε ήταν η έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε σύμβουλο την Blackrock για το σχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις α λα Ιταλία. Το Υπουργείο Οικονομικών, που πήρε τη σκυτάλη, έχει σύμβουλο την JP Morgan.  

Αρκετοί λοιπόν αναρωτιούνταν ποιος ήταν ο εξωτερικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην εκπόνηση του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η απάντηση είναι «κανένας», όπως προκύπτει από μια μικρή έρευνα που κάναμε. Το σχέδιο εκπονήθηκε “in house”, δηλαδή εσωτερικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λένε οι Αγγλοσάξονες.

Η χώρα θα ήθελε να αποπληρώσει το ακριβό κομμάτι του δανείου που έχει λάβει απο το ΔΝΤ για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Υπενθυμίζεται ότι στο ακριβό κομμάτι πληρώνει επιτόκιο 4,9% περίπου και στο "φθηνό" 1,9% περίπου. Η αποπληρωμή του ακριβού κομματιού πάει για το 2019 όπως αναφέραμε πρόσφατα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια στο Ταμείο.

Επιπλέον, η χώρα μπορεί να ποντάρει στην είσπραξη των κερδών που θα αποκομίσει το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει π.χ. SMP (EKT) και ANFA (εθνικές κεντρικές τράπεζες). Τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας που λείπουν είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ περίπου την επόμενη χρονιά και τα κέρδη που θα επιστραφούν μπορούν να πλησιάσουν το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

v