Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τα στοιχεία που μαζεύουν οι δύο γνωστές εταιρείες μέτρησης δείχνουν μονοψήφια αύξηση στον τζίρο της αποκαλούμενης οργανωμένης αγοράς σουπερμάρκετ το 2018 σε σχέση με το 2017.

Όμως, στελέχη της αγοράς  δεν πείθονται, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Όπως εξηγούν, ο τζίρος της οργανωμένης αγοράς αντιπροσώπευε το 70% περίπου της συνολικής πριν από την κατάρρευση της πρώην Μαρινόπουλος. Το άλλο 30% πήγαινε σε σουπερμάκετ «από Ελομάς και κάτω σε μέγεθος», όπως αναφέρουν.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ανοδικής αγοράς στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια και κυρίως το αμερικανικό.

Ολοι κατανοούν πως το τέλος είναι αναπόφευκτο αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έλθει.

Ομως, εκείνο που ανησυχεί πολλούς είναι το μέγεθος της χρηματιστηριακής πτώσης, όταν έλθει. Κι αυτό γιατί η ιστορία δείχνει πως υπάρχει «επιστροφή στον μέσο όρο», που μπορεί να σημαίνει μεγάλη βουτιά.

Τα τελευταία 25 χρόνια, κάτι τέτοιο έχει συμβεί δύο φορές στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Δεν είναι ούτε Goldman Sachs, ούτε JP Morgan, ούτε Morgan Stanley, ούτε Citi.

Όμως, το κείμενο στα αγγλικά (!) του οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ για τις προοπτικές οικονομίας το 2019 θα το ζήλευαν αρκετές τράπεζες και έγκυρα διεθνή μέσα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση του ΚΚ Βιετνάμ, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μοιάζουν δύσκολες την επόμενη χρονιά. Για να στηρίξει την ανάλυσή του, το όργανο παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ και κάνει ειδική αναφορά σε θέματα όπως οι επιπτώσεις του Brexit και η κόντρα της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα εκδόσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2019, για πρώτη φορά από τότε που ενέσκηψε η οικονομική κρίση.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, το πιθανότερο είναι πως η ανακοίνωση θα είναι λιτή και γενικόλογη.

Κοινώς, θα αναφέρεται στο μέγιστο ποσό που η χώρα μπορεί να δανεισθεί το 2019. Αν κρίνουμε από τον προϋπολογισμό, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφέρει «έως το ποσό των 7 δισ. ευρώ», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, π.χ. για μικρότερο ποσό συνολικά.

Αντιμέτωποι με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές.

Η Κύπρος είναι μία από αυτές και χιλιάδες συμπατριώτες μας μαζί με άλλους, π.χ. Ρώσους, Ουκρανούς κ.τλ., έχουν σπεύσει στη Μεγαλόνησο για να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι.

Ως γνωστόν, ο φορολογικός συντελεστής για εταιρικά κέρδη στην Κύπρο, μέλος της ευρωζώνης, είναι 12%. Επιπλέον, στην Κύπρο, ο ανώτατος συντελεστής για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 35% αλλά για εισοδήματα άνω των 100 χιλ. ευρώ.

v