Αντιμέτωποι με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές.
Η Κύπρος είναι μία από αυτές και χιλιάδες συμπατριώτες μας μαζί με άλλους, π.χ. Ρώσους, Ουκρανούς κ.τλ., έχουν σπεύσει στη Μεγαλόνησο για να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι.
Ως γνωστόν, ο φορολογικός συντελεστής για εταιρικά κέρδη στην Κύπρο, μέλος της ευρωζώνης, είναι 12%. Επιπλέον, στην Κύπρο, ο ανώτατος συντελεστής για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 35% αλλά για εισοδήματα άνω των 100 χιλ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, ο ανώτατος συντελεστής είναι 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 και 37% για 30.000 ευρώ. Συν ασφαλώς η εισφορά αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή το 10% και συντελεστή 6,5% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ..
Πώς όμως γίνεται κανείς φορολογικός κάτοικος Κύπρου, παρότι δεν ζει 183 μέρες στο νησί, όπως απαιτείται σε άλλες χώρες; Οι Κύπριοι αδελφοί βρήκαν την απάντηση, ώστε να διευκολύνουν τους ξένους που θέλουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι και να επωφεληθούν επίσης οι ίδιοι εισπράττοντας περισσότερα φορολογικά έσοδα και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα όπως μαθαίνουμε.
Αρκεί να μένει κάποιος 60 μέρες στη Μεγαλόνησο αλλά να μη μένει πάνω από 180 μέρες σε κάποια άλλη χώρα, είναι η απάντηση. Και φυσικά να έχει πραγματική εταιρεία στην Κύπρο και όχι τίποτα PO. Box, call centers κ.τλ.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η προσέλκυση φορολογικών κατοίκων.
Η βιομηχανία ακαδημαϊκών πτυχίων που δίνουν εξ αποστάσεως τα κυπριακά πανεπιστήμια (ιδιωτικά και δημόσια) σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες άλλων χωρών, κυρίως της Ελλάδας, χωρίς να πατάνε το πόδι τους στη Μεγαλόνησο, συνεισφέρει επίσης.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η Κύπρος είναι πολύ μπροστά από την Ελλάδα. Για το δικό της καλό φυσικά.