Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδυτές που πληρώνουν τα κράτη για να διακρατούν τα ομόλογά τους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν κρατικά ομόλογα ύψους 11 τρισ. δολαρίων και πλέον στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η αξία των κυβερνητικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις αυξήθηκε κατά 21% από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την αντιστροφή της πτωτικής τάσης που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2017 και το μεγαλύτερο μέρος του 2018.

Ενα από τα θέματα που συζητιούνται στην αγορά το τελευταίο διάστημα είναι κατά πόσο ενήργησαν σωστά οι τράπεζες, στέλνοντας τους διευθύνοντες συμβούλους τους να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Μια άποψη είναι πως καλά έκαναν, γιατί δεν μπορούσαν να αρνηθούν πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Μια άλλη άποψη είναι πως η κυβέρνηση έχει πολιτική ατζέντα και επομένως, όταν πηγαίνουν οι CEO των τραπεζών σε απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί της, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να εμπλακούν σε πολιτικές λύσεις.

Όταν τον Μάιο του 2017 γνωστοποιήθηκε πως η γαλλική Rothschild & Cie αναλάμβανε καθήκοντα συμβούλου σε θέματα χρέους της χώρας, είχε προκληθεί πολύς θόρυβος. Σύμφωνα με την τότε υπουργική απόφαση, η γαλλική επενδυτική εταιρεία μπορούσε να λάβει αμοιβή μέχρι 3,5 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις που αφορούσαν τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. H Rothschild αντικατέστησε την επενδυτική τράπεζα Lazard.

H εταιρεία αναμένεται να αναλάβει μια νέα δουλειά στη χώρα μας οσονούπω, αλλά δεν πρόκειται να προκληθεί ο ίδιος θόρυβος όπως τότε. Η νέα δουλειά της Rothschild αφορά τον ρόλο συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος στο σχέδιο για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Κι αυτό παρότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υποβάλει μόνο το σχέδιό του για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στην Κομισιόν και να μη συμπεριλάβει της ΤτΕ.

Είναι γνωστό ότι δήμοι και περιφέρειες δεν ήθελαν και δεν θέλουν να μεταφέρουν στη Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτουν στο τραπεζικό σύστημα. Κι όλα αυτά παρότι στον λογαριασμό που θα έχουν στην ΤτΕ θα λαμβάνουν επιτόκιο 3% και άνω, έναντι αρκετά κάτω από το 1% που συνήθως τους δίνουν οι τράπεζες.

Ένα από τα αξιοπερίεργα των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα γι’ αυτό το θέμα και κατέληξαν στην παράταση του χρόνου που οι ΟΤΑ έχουν στη διάθεσή τους για να τα πάνε στην ΤτE και να μη χάσουν τις επιδοτήσεις ήταν το ακόλουθο: Μερικοί ΟΤΑ που αντιτίθεντο στη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην ΤτE  φέρονται να μην είχαν αντίρρηση να πάνε τα λεφτά ή μέρος τους στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τι θα γίνει αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να προωθήσει μόνο το «ιταλικό σχέδιο» για τα «κόκκινα» δάνεια, ρωτήσαμε σε ανύποπτο χρόνο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα ήταν κρίμα», απάντησε το ίδιο.

Είναι λογικό ο καθένας να θεωρεί πως το δικό του σχέδιο είναι καλύτερο από του ανταγωνιστή του και να πιστεύει πως θα λάβει την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν (DG Comp) και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM). Φυσικά, τελικός κριτής όλων των συστημικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι η αγορά.

v