Το σημερινό θέμα δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Όμως, είναι σημαντικό γιατί αφορά έναν κανονισμό που θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους Έλληνες και στους άλλους πολίτες χωρών της ΕΕ, που ταλαιπωρούνται με τη γραφειοκρατία όταν θέλουν να πιστοποιήσουν επίσημα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από άλλη χώρα της ΕΕ.
Η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κομισιόν, αφορά την κατάργηση της σφραγίδας της Χάγης ή Apostille για μια σειρά από δημόσια έγγραφα και μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή από τις 16 Φεβρουαρίου του 2019.
Με τη σφραγίδα Apostille, ένας κρατικός φορέας πιστοποιεί πως ένα δημόσιο έγγραφο είναι γνήσιο, ώστε να γίνει αποδεκτό από άλλη χώρα. Το Apostille επισυνάπτεται στο πρωτότυπο έγγραφο.
Από τις 16 Φεβρουαρίου, μια σειρά από δημόσια έγγραφα που αφορούν γεννήσεις, θανάτους, ιθαγένειες, ποινικό μητρώο κ.τ.λ. και έχουν εκδοθεί σε μια χώρα της ΕΕ δεν θα χρειάζεται να πιστοποιηθούν με Apostille, για να γίνουν αποδεκτά από άλλη.
Φυσικά, αρκετές χώρες έχουν ήδη καταργήσει την σφραγίδα, όμως η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις χώρες χωρίς εξαιρέσεις είναι η 16η Φεβρουαρίου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με τον νέο κανονισμό:
Οποιος πολίτης ζητά κάποιο επίσημο έγγραφο, π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, θα μπορεί επίσης να αιτείται μια πολύγλωσση φόρμα που θα επισυνάπτεται στο δημόσιο έγγραφο, ώστε να αποφεύγει τη μετάφραση.
Δυστυχώς, η λίστα με τα δημόσια έγγραφα δεν περιλαμβάνει ακόμη πτυχία πανεπιστημίων και άλλα. Ισως γι’ αυτό η ελληνική γραφειοκρατία βρήκε την ευκαιρία να κάνει τη ζωή των πολιτών ακόμη πιο δύσκολη, με νέες εγκυκλίους, όπως μαθαίνουμε από πρεσβεία μεγάλης χώρας της Ευρωζώνης.
Η ελληνική δημόσια διοίκηση ζητάει πλέον τη σφραγίδα Apostille να έχουν τόσο τα πανεπιστημιακά πτυχία (όπως γινόταν), όσο και τα έγγραφα που αναφέρονται στα μαθήματα, κάτι που δεν ζητούσαν πριν.