Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Η χρονιά των τραπεζών

Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα των κερδών, όμως η μοναξιά τους στους σχετικούς πίνακες των κερδισμένων δεν επιτρέπει θριαμβολογίες σε ότι αφορά το μέλλον, σχολιάζει αναφορικά με τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι ”εκπλήξεις”. Τι μέλλει γενέσθαι στο δ΄ τρίμηνο.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Η χρονιά των τραπεζών
Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα των κερδών, όμως η μοναξιά τους στους σχετικούς πίνακες των κερδισμένων δεν επιτρέπει θριαμβολογίες σε ότι αφορά το μέλλον, σχολιάζει αναφορικά με τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η επίδοση του τριμήνου είναι ”φτωχή” στο αμιγώς βιομηχανικό και εμπορικό κομμάτι των εισηγμένων, αφού όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων στις μητρικές λογιστικές καταστάσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 140 εκ. ευρώ σε ένα σύνολο 2,6 δισ. ευρώ.

Στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις η αύξηση σε απόλυτα μεγέθη είναι μεγαλύτερη (1,05 δισ. ευρώ χωρίς τις τράπεζες) και οφείλεται στην επίδοση των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Σίγουρα, υπάρχουν ελαφρυντικά για την απότομη συρρίκνωση των ρυθμών αύξησης κερδών, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους ή η τιμή των πρώτων υλών που πίεσαν τα περιθώρια κέρδους.

Τώρα όμως αρχίζει να φαίνεται ακόμα περισσότερο η έλλειψη της Ολυμπιακής δαπάνης η οποία δεν αντισταθμίστηκε φέτος από την αύξηση της τουριστικής κίνησης ή την ζήτηση σε κάποιο κλάδο που θα κρατούσε το ρυθμό παραγωγής αγαθών και κερδών στα επίπεδα του 2004, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη πλευρά η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ”καλλώπισε” αισθητά το τελικό αποτέλεσμα στα μετά από φόρους κέρδη χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ένα καλό επιχείρημα για τον χαρακτηρισμό των αποτελεσμάτων ως ικανοποιητικά.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν η χρονιά που διανύουμε είχε σαν γενικό τίτλο ”Η χρονιά των Τραπεζών”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Το γ’ τρίμηνο ήταν δυνατό για τον κλάδο των διυλιστηρίων. Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αργού πετρελαίου καθώς και τα υψηλά περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε κερδοφορίες ρεκόρ όλων των εποχών τις δύο εισηγμένες (+40%) που από ότι φαίνεται θα κινηθούν σε όλο το έτος με ανάλογους ρυθμούς.

Αντίθετα η εικόνα στην ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ευχάριστη αφού το γ’ τρίμηνο παρά τις καταναλώσεις ρεκόρ που σημειώθηκαν (+5,2%) η εταιρία ”κατάφερε” να προσθέσει 11 εκ. ευρώ στα 229 εκ. ευρώ του α’ εξαμήνου με αυξημένο κόστος.

Ακόμα πιο δυσμενής ήταν η εικόνα στην Intracom όπου το γ’ τρίμηνο αφαίρεσε αντί να προσθέσει κάτι στην κερδοφορία πιέζοντας κατά 75% την συρρίκνωση των αποτελεσμάτων. Οι δύο αυτές εταιρίες αποτέλεσαν και τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις των ανακοινώσεων.

Η μεγάλη έκπληξη των εννεαμήνων ήρθε από τις εταιρίες των ειδών πληροφορικής και συγκεκριμένα από την Info-Quest και την Altec. Παρά την ομολογουμένως δυσμενή θέση που είχαν βρεθεί στο κοντινό παρελθόν οι δύο εταιρίες φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα σε ότι αφορά τον δανεισμό τους και τις επενδύσεις στην τηλεφωνία.

Εκτός από την σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρων οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε πολύ ευχάριστη ταμειακή θέση που τους δίνει την δυνατότητα μείωσης των υψηλών δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, το δ΄ τρίμηνο η εικόνα των κερδών θα είναι ελαφρώς καλύτερη καθώς ο ΟΤΕ δεν θα έχει νέα έξοδα από την εθελούσια έξοδο, η ΔΕΗ ενδεχομένως να έχει μικρότερη έκθεση στο πετρελαϊκό κόστος, το ρεκόρ αύξησης της στεγαστικής πίστης να ενισχύσει περαιτέρω τα δυνατά τραπεζικά αποτελέσματα.

Επιπλέον η προοπτική των deals παραμένει ακόμα ενεργή και είναι ίσως η μόνη παράμετρος που προς το παρόν μπορεί να ”σώσει την παρτίδα” και μέσα από τις αναδιαρθρώσεις και την μείωση του κόστους να επιτευχθεί και πάλι ανάπτυξη κάνοντας τις αποτιμήσεις λιγότερο απαιτητικές.

Συμπερασματικά, η προσέγγιση στην αγορά και η διαχείριση χαρτοφυλακίου απαιτεί πλέον πολύ προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά.

Το προσεχές διάστημα θα χαρακτηρισθεί από επιλογές μετοχών με ισχυρή ταμειακή θέση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, μερισματική δυνατότητα τουλάχιστον ίση με το επιτόκιο αντικατάστασης και ορατή επέκταση των προοπτικών κερδοφορίας στην επόμενη διετία.

Υπό αυτές τις συνθήκες λαμβάνονται τα μέγιστα μέτρα ασφάλειας μπροστά στην χαμηλή ορατότητα που διαμορφώνεται από τον περιορισμό της δυναμικής των κερδών στο σύνολο της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v