Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Μελέτη για Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας

Διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,9% παρουσιάζει η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας την περίοδο 1997-2004 όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ICAP, η οποία αναφέρει παράλληλα ότι οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

ICAP: Μελέτη για Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας
Άνοδο καταγράφει ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τη νέα έκδοση της κλαδικής μελέτης, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Μελετών Οικονομικού Περιβάλλοντος της ICAP.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω μελέτη πραγματεύεται τους υποκλάδους των γενικών θεραπευτηρίων, των μαιευτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, την πορεία και τις προοπτικές εξέλιξής τους.

Το επίπεδο των νοσηλευτικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη στροφή του κοινού στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, πέραν των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, επισημαίνεται στη μελέτη.

Αναφέρει επίσης πως το μερίδιο της ιδιωτικής συμμετοχής στο σύνολο των δαπανών υγείας ανήλθε στο 47,5% το 2003.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2001 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 191 ιδιωτικές κλινικές επί συνόλου 333, ενώ οι κλίνες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κάλυψαν το 28,8% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών της χώρας.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες κλινικές, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα νευροψυχιατρικά θεραπευτήρια και οι μαιευτικές κλινικές, διευκρινίζει η ICAP.

Όσον αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν πάνω από 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.

Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση κατά την περίοδο 1997-2004 με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,9%. Ειδικότερα κατά κατηγορία, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει το μέγεθος αγοράς των γενικών κλινικών με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,5% και ακολουθεί η αγορά των μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11,1%.

Σχετικά με την αγορά των διαγνωστικών κέντρων, η μέση ετήσια αύξηση είναι 8,7%.

Σημειώνεται πως οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το οποίο και εκτιμάται στο 61% για το 2004, ενώ οι μαιευτικές κλινικές αντιπροσωπεύουν το 16% της αγοράς. Το υπόλοιπο 23% της αγοράς μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι σχετικά υψηλοί μέχρι σήμερα ρυθμοί ανάπτυξης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εκτιμάται ότι θα συνεχισθούν λόγω των συνεχών εξελίξεων της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, της γήρανσης του πληθυσμού και βέβαια της υψηλής εισοδηματικής ελαστικότητας των δαπανών υγείας.

Σε αυτό συνηγορούν και τα επενδυτικά προγράμματα ιδιαίτερα των μεγάλων ομίλων του κλάδου, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη με κύριο στόχο την επέκτασή τους σε νέες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και δραστηριότητες.

Κατά συνέπεια, τόσο για το 2005 όσο και για το 2006, τα έσοδα των ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό περίπου 15% ετησίως, των μαιευτηρίων με ρυθμό 5-6% και των διαγνωστικών κέντρων με ρυθμό της τάξης του 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v