20 τρισ. δολάρια «φωνάζουν» κατά της λιτότητας

Αν και οι πολιτικοί επιβάλλουν λιτότητα λέγοντας πως τα υψηλά επίπεδα χρέους επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης, οι αποδόσεις των ομολόγων υποδηλώνουν πως οι επενδυτές δίνουν το "οκ" για αύξηση του δανεισμού.

20 τρισ. δολάρια «φωνάζουν» κατά της λιτότητας
Σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί σφίγγουν τους προϋπολογισμούς για να μειώσουν τον δανεισμό, η αγορά ομολόγων φωνάζει για περισσότερο χρέος, ρίχνοντας κάτω του 1% τις αποδόσεις κρατικών τίτλων αξίας σχεδόν 20 τρισ. δολαρίων.

Ο μέσος όρος της απόδοσης μέχρι τη λήξη για τον Bank of America Merrill Lynch Global Board Market Sovereign Plus Index υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,34% την περασμένη εβδομάδα, από 3,28% πριν από πέντε χρόνια. Αν και το ποσό των ομολόγων στον δείκτη έχει υπερδιπλασιαστεί στα 23 τρισ. δολάρια -ποσό υψηλότερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Κίνας-, χώρες από τη Γερμανία μέχρι και τη Ρουάντα πούλησαν τον περασμένο μήνα χρέος με το χαμηλότερο επιτόκιο στην Ιστορία τους.

Αν και οι οικονομολόγοι του Χάρβαρντ Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ λένε πως τα υψηλά επίπεδα χρέους επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών, προειδοποίηση την οποία εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί ηγέτες από την Ουάσιγκτον μέχρι το Λονδίνο για να δικαιολογήσουν τα μέτρα λιτότητας, οι αποδόσεις των ομολόγων υποδηλώνουν πως οι επενδυτές δίνουν το πράσινο φως για αύξηση του δανεισμού. Το 30ετές ράλι των ομολόγων δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, την ώρα που ο χρυσός, το παραδοσιακό μέσο αποθήκευσης αξίας, βυθίζεται σε bear market και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

«Όπως και στην αρχή του περασμένου έτους, το 2011, το 2010 και το 2009 ο κόσμος ήταν πεπεισμένος πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα, όμως αυτό δεν έχει συμβεί», σύμφωνα με τον Τζέιμι Στούταρντ της Fidelity Investments, που επιβλέπει 1,7 τρισ. δολάρια. «Οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να παραμείνουν χαμηλές, καθώς οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι χαμηλοί και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών εξακολουθεί να διευκολύνει».

Εν μέσω, όμως, των ανησυχιών ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αναλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο χρέος, ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη ομολόγων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν ασφαλή assets ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων, έναντι του 1,15 τρισ. δολαρίων που αγόρασαν το 2012.

Το παγκόσμιο ποσό των ασφαλέστερων assets, όπως αυτό υπολογίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, θα υποχωρήσει στα 6 τρισ. δολάρια από τα 10 τρισ. πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του Ιανουαρίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα, ο νόμος Dodd-Frank στις ΗΠΑ και οι κανόνες της Βασιλείας απαιτούν από τις τράπεζες να κατέχουν μεγαλύτερο απόθεμα χρέους με υψηλή αξιολόγηση.

Σε έκθεσή της προς τους πελάτες της την 11η Απριλίου, η Bank of America ανέφερε πως οι αποδόσεις παγκόσμιων τίτλων αξίας 20 τρισ. δολαρίων έχουν υποχωρήσει κάτω του 1%, ενώ η άνευ προηγουμένου τόνωση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων επιτοκίων και των αγορών assets- ενισχύει τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα.

Αν και ο MSCI All-Country World Index για τις μετοχές έχει καταγράψει άνοδο 7,5% από την αρχή του έτους, οι επενδυτές αγοράζουν κρατικά ομόλογα που ο δείκτης της Bank of America δείχνει ότι απέδωσαν περίπου 1,7%.


Εύκολο χρήμα και για τη... Μογγολία

Ακόμα και οι χώρες με το υψηλότερο ρίσκο, όπως η Μογγολία, η Ρουάντα και η Δομινικανή Δημοκρατία, έχουν βρει «εύκολο χρήμα» στην αγορά ομολόγων.

Η Μογγολία, που άντλησε τον Νοέμβριο το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των 10ετών ομολόγων με απόδοση 5,125%, ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων σε ξένο νόμισμα, όπως γνωστοποίησε στις 18 Απριλίου ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Naidansuren Zoljargal.

Η Ρουάντα άντλησε 400 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα στο ντεμπούτο του δολαριακού ομολόγου της, πληρώνοντας επιτόκιο 6,875% στους 10ετείς τίτλους. Η Ζάμπια άντλησε 750 εκατ. δολάρια από την πρώτη πώληση ευρωομολόγων της τον Σεπτέμβριο, εκδίδοντας 10ετείς τίτλους με επιτόκιο 5,625%. Σχεδιάζει μάλιστα έκδοση έως 1 δισ. δολαρίων φέτος, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας Miles Sampa, στις 16 Απριλίου.

Η Δομινικανή Δημοκρατία πούλησε δολαριακά ομόλογα 1 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 5,875% αυτόν τον μήνα.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι και τα επιτόκια που πληρώνουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, καθώς και το Μεξικό και η Παραγουάη.

Η Goldman Sachs, πάντως, προειδοποιεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν μικρότερο ποσοστό κρατικών ομολόγων σε σχέση με αυτά που περιέχονται στους δείκτες. Οι τίτλοι των ανεπτυγμένων αγορών είναι ακριβοί, καθώς οι καταλύτες για χαμηλότερα επιτόκια -όπως για παράδειγμα η βραδύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς και η τόνωση που δίνει η ένεση ρευστότητας της Τράπεζας της Ιαπωνίας- μπορεί να αποδειχθούν προσωρινοί.

Σύμφωνα με τον οίκο, «η τέλεια καταιγίδα που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις χαμηλότερα δεν ήρθε για να μείνει». «Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να είμαστε underweight για κρατικά ομόλογα τόσο σε τρίμηνο όσο και σε 12μηνο ορίζοντα».

Όμως, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, οι νομοθέτες ανά τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους, αντί να δανείζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v