Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jim Rogers: Οι στρατηγικές ενός "μάγου" της Wall

Ο θρυλικός επενδυτής που στο "παλμαρέ" του σημειώνει (σχεδόν) μόνο επιτυχίες. Η γνωριμία με τον G. Soros και οι αποδόσεις 4.200%. Ο δείκτης εμπορευμάτων Rogers. Τι εκτιμά για το μέλλον. Γράφει ο R. Kraemer.

  • του Ralf Kraemer*
Jim Rogers: Οι στρατηγικές ενός μάγου της Wall
Ο Jim Rogers εκτελεί χρηματιστηριακές συναλλαγές με επιτυχία, καλύτερα από τον καθένα, για περισσότερο από 30 χρόνια.

Είναι ειδικός στις παγκόσμιες χρηματαγορές κι έχει μια παράξενη ικανότητα να κάνει προγνώσεις για τις τάσεις του μέλλοντος πριν από τους υπόλοιπους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Jim Rogers διαπίστωσε ότι για να συναλλάσσεσαι με επιτυχία στις χρηματαγορές οφείλεις να επενδύεις σε εμπορεύματα. Στο πρώτο μέρος αυτής της σειράς άρθρων μαθαίνουμε πώς αυτός ο μύθος εντάχθηκε στον κόσμο των επενδύσεων και πώς κατάφερε να παραμείνει πετυχημένος σε όλη την πορεία του.

Ο Jim Rogers σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία και οικονομικά στα πανεπιστήμια Yale και Οξφόρδης και στη συνέχεια, εργάστηκε σε αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street. Η πρώτη του εμπειρία συναλλαγών ξεκίνησε το 1968, με 600 δολάρια, στο χρηματιστήριο μετοχών. Ο Jim Rogers επένδυσε όλα τα χρήματα που διέθετε σε αγορά παραγώγων.

Τρεις μήνες αργότερα, η αγορά κατέρρευσε και ο ίδιος τριπλασίασε τα χρήματά του. Καθώς η αγορά άρχισε να επανακάμπτει, πήρε όλα τα χρήματά του εκ νέου και πόνταρε στην πτώση των τιμών αγοράζοντας δικαιώματα πώλησης. Μετά από δύο μήνες χρεοκόπησε για πρώτη φορά. Εν τέλει, η αγορά υπέστη ύφεση όπως ο ίδιος είχε προβλέψει. Αργότερα, σχετικά με την πρώτη του πτώχευση δήλωσε: «Είχα απόλυτο, μα απόλυτο δίκιο. Αλλά σε λάθος χρόνο. Η αγορά δε νοιαζόταν για το εάν είχα δίκιο».


Τα θρυλικά Quantum Funds

Ο Jim Rogers γνώρισε τον θρυλικό George Soros στη χρηματιστηριακή εταιρεία Arnhold & S. Bleichroeder το 1970. Οι δύο μαζί ίδρυσαν ένα hedge fund με έδρα το Κουρασάο. Αργότερα, ιδρύθηκαν περισσότερα funds που εκτελούσαν τις εργασίες τους υπό το γκρουπ Quantum και έδρευαν σε φορολογικούς παραδείσους. Οι δουλειές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και δέκα χρόνια αργότερα ο Jim Rogers, ο οποίος ήταν πλέον 37 ετών, αποχώρησε από την επιχείρηση δικαιωμένος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν στις 800 μονάδες περίπου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στις 820 μονάδες. Ήταν μια δεκαετία πλάγιων κινήσεων, αλλά η απόδοση των Quantum Funds την περίοδο εκείνη ήταν 4.200%!


Ταξίδεψε για να μάθεις


Από το 1980, το βιογραφικό σημείωμα του Rogers αναφέρει: ιδιώτης επενδυτής, συνταξιούχος.

Πλέον, ως πολυεκατομμυριούχος, θα μπορούσε να ζήσει το όνειρό του και να διασχίσει την Ασία με τη μοτοσικλέτα του. Η περιοδεία του με τη μοτοσικλέτα του από το 1990 έως το 1992 καταχωρίστηκε στο βιβλίο Γκίνες, ενώ στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο για τις περιπέτειές του στην Ασία, ιδωμένες υπό το πρίσμα ενός επενδυτή.

«Τα ταξίδια ήταν μέρος μιας διαδικασίας εκπαίδευσης - με αφετηρία της την επαρχιακή πόλη Demopolis στην Αλαμπάμα, το Yale, την Οξφόρδη και, τέλος, τη Wall Street, όπου η εμπειρία μου δίδαξε ότι οι ειδικοί κάνουν λάθος τις περισσότερες φορές. Ο λόγος της επιτυχίας μου στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το γεγονός ότι βλέπω τον κόσμο από άλλη οπτική».


Ο κόσμος των εμπορευμάτων

Ο Jim Rogers επανήλθε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με εφόδιο τη νέα αυτή οπτική. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του παρατηρούσε διαρκώς τις περιορισμένες προμήθειες των βασικών προϊόντων. Βασιζόμενος στη διεθνή εμπειρία του, αντιλήφθηκε ότι η αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως για τα αγροτικά προϊόντα, πυροδοτούσε μια νέα τάση. Η πεποίθησή του για την αύξηση των τιμών βασιζόταν στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που βρισκόταν αντιμέτωπος με μια περιορισμένη προσφορά τροφίμων και καλλιεργήσιμης γης.

Την ίδια στιγμή, ο Rogers κατάλαβε ότι όλα τα εμπορεύματα του κόσμου δεν είχαν επαρκή εκπροσώπηση στις αγορές μετοχών. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λίγοι μόνο δείκτες για εμπορεύματα που συναλλάσσονταν ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, και καλύπτονταν μόνο εν μέρει από πρακτορεία ειδήσεων.


Ο διεθνής δείκτης εμπορευμάτων Rogers

Ο Jim Rogers δήλωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει έναν δείκτη που «να αντανακλά το όραμά μου για τον κόσμο, το κόστος της καθημερινής ζωής και επιβίωσης». Με βάση τις ιδέες του, αναπτύχθηκε ο διεθνής δείκτης εμπορευμάτων Rogers (RICI) του οποίου ημέρα έναρξης στις συναλλαγές ήταν η 31η Ιουλίου 1998 - στις 1.000 μονάδες.

Ο δείκτης RICI περιλαμβάνει 38 διαφορετικά εμπορεύματα που είναι διαπραγματεύσιμα σε έξι διαφορετικές χώρες, σε αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Ο δείκτης περιλαμβάνει αγροτικά προϊόντα και μέταλλα, πολύτιμα και μη, βασιζόμενα σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τέσσερα διαφορετικά νομίσματα.

Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση του δείκτη RICI είναι δυσκολότερη σε σχέση με άλλους δείκτες εμπορευμάτων. Ωστόσο, λόγω της διαφοροποίησης και της πολυποικιλότητάς του, λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης της μελλοντικής ανάπτυξης του βιομηχανικού κόστους. Επιπλέον, σε αναστροφές (reversal) στην αγορά προϊόντων, ο RICI είναι ένας καλός, πρώιμος δείκτης για την αγορά ομολόγων, επειδή τα εμπορεύματα είναι πρόδρομοι των ομολόγων για περιόδους τριών - έξι μηνών. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την ανάπτυξη του δείκτη RICI από την έναρξή του έως τις 2 Αυγούστου 2012 σε αντιπαράθεση με τον δείκτη Dow Jones (σε ποσοστό επί τοις εκατό).



Ο ταξιδευτής καθηγητής

Αφότου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, το 2002, ο Jim Rogers υπήρξε τακτικός προσκεκλημένος οικονομικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σχολίαζε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτή της ομοσπονδιακής τράπεζας αποθεμάτων (Fed), με κριτική διάθεση. Το 2005 δημοσίευσε το βιβλίο του «Καυτά εμπορεύματα - Πώς μπορεί ο καθένας να επενδύσει με επιτυχία στην καλύτερη αγορά του κόσμου». Ο Rogers εξήγησε γιατί οι επενδύσεις σε εμπορεύματα είναι οι καλύτερες επενδύσεις, και θα συνεχίσουν να είναι για τα επόμενα 15 χρόνια. Επίσης, υπέδειξε τον ορθό τρόπο διαχείρισης των εμπορευμάτων κι επικερδούς επένδυσης σε αυτά:


1. Η διαφορά μεταξύ των μετοχών και των εμπορευμάτων
Οι μετοχές είναι τίτλοι ιδιοκτησίας της εταιρείας που εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό. Αντιθέτως, τα εμπορεύματα είναι απτά αγαθά που, θεωρητικά, μπορούν να διατίθενται σε απεριόριστες ποσότητες. Η τιμή ενός αγαθού καθορίζεται από την προσωρινή έλλειψη. Οι μετοχές αγοράζονται για επενδυτικούς λόγους, τα εμπορεύματα αγοράζονται για να ενσωματωθούν στη διαδικασία παραγωγής ή για εκμετάλλευση με άλλον τρόπο.


2. Οι συμμετέχοντες της αγοράς εμπορευμάτων
Η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει την αγορά εμπορευμάτων, καθώς και την αγορά ΣΜΕ, για ιστορικούς λόγους. Η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός οργανισμός εποπτείας. Τα καθήκοντά του είναι η ρύθμιση του επενδυτικού κινδύνου και η παροχή διαφάνειας στην αγορά.

Στην εβδομαδιαία Έκθεση Δέσμευσης των Επενδυτών (CoT), δημοσιεύονται οι θέσεις των συμμετεχόντων στην αγορά (σ.σ.: σχετικά στοιχεία για πολύτιμα μέταλλα μπορείτε να βρείτε εδώ). Το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι οι θέσεις των «εμπορικών» (commercials), μεγάλων επενδυτών που αντιπροσωπεύουν το 70% - 90% του όγκου της αγοράς.


3. Η διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων
Η αγορά εμπορευμάτων είναι κυρίως αγορά αντιστάθμισης κινδύνου επί των τιμών. Οι συμμετέχοντες είτε κατέχουν τα φυσικά αγαθά, είτε θα τα αποκτήσουν σύντομα. Οι τιμές κινούνται πλαγίως στο 80% των περιπτώσεων. Αυτός είναι ο λόγος -σε αντίθεση με το χρηματιστήριο μετοχών- της σχετικής ευκολίας στην αναγνώριση και διαπραγμάτευση των επιπέδων στήριξης και αντίστασης. Το διάγραμμα  αναπαριστά το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού.





Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012 αναπτύχθηκε ένα κανάλι τάσης. Η ανώτατη αντίσταση είναι στα 590 - 605 σεντς, η κατώτατη στήριξη είναι στα 505 - 495 σεντς. Και τα δύο επίπεδα δοκιμάστηκαν τέσσερις φορές ώσπου, στις 27 Ιουλίου 2012, ξεκίνησε ένα ξέσπασμα.

Έκτοτε, παρατηρούμε μια ριζική αλλαγή στην προσφορά και στη ζήτηση, και η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε στα 825 σεντς εντός τεσσάρων εβδομάδων. Ο ενεργός επενδυτής εμπορευμάτων έχει δύο εναλλακτικές: α) να πουλήσει στο ανώτατο όριο του καναλιού τάσης και να αγοράσει στο κατώτατο όριο ή β) να διαπραγματευτεί το πτωτικό ή ανοδικό ξέσπασμα εκτός του καναλιού τάσης. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο τεχνική ανάλυση, η απόφαση μεταξύ των δύο εναλλακτικών δεν είναι πάντα επιτυχής. Όμως, εάν χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες της θεμελιώδους ανάλυσης ή τις προαναφερθείσες εκθέσεις CoT, μπορείτε να βγάλετε άκρη.


Ο Jim Rogers σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ο Jim Rogers ανακάλυψε στις ασιατικές χώρες το νέο κέντρο της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής εξουσίας πριν από πολλούς άλλους. Ως εκ τούτου, το 2007 μετακόμισε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους από τη Νέα Υόρκη στη Σιγκαπούρη. Στην τελευταία σειρά διαλέξεών του, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων θα αυξηθούν σημαντικά: κάθε τραπεζίτης πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνει αγρότης.


*Ο Ralf Kraemer (εσωτ. φωτό) ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα των αθλητικών επιστημών και είναι αδειοδοτημένος επενδυτής επί χρηματιστηρίου αξιών. Ως επενδυτής πλήρους απασχόλησης, επενδύει για ίδιον λογαριασμό.

Το άρθρο δημοσιεύεται στη νέα ελληνική έκδοση του Traders Magazine, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο site του περιοδικού
www.traders-mag.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v