BBG: Το «παιχνίδι του δειλού» και το... φιάσκο

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση της Κύπρου, σημειώνει το πρακτορείο. Υπήρχε ένας χρόνος τουλάχιστον για προετοιμασία αλλά… χάθηκε. Το τρίγωνο Κύπρου-Ρωσίας-Ευρώπης και τι πρέπει να γίνει τώρα.

BBG: Το «παιχνίδι του δειλού» και το... φιάσκο
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση της Κύπρου, σημειώνει το πρακτορείο. Υπήρχε ένας χρόνος τουλάχιστον για προετοιμασία αλλά… χάθηκε. Τι πρέπει να γίνει τώρα

H διαχείριση της διάσωσης της Κύπρου από την Ευρώπη περιπλέκεται όλο και περισσότερο, εκτιμά το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εξελιχθεί σε ένα “παιχνίδι του δειλού” μεταξύ Ρωσίας, Κύπρου και Ευρωπαίων δανειστών.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται από το πρακτορείο το αρχικό σχέδιο για τo κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ ήταν απαράδεκτο.

Το κυπριακό κοινοβούλιο το απέρριψε και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει διορία ως τις 25 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία θα κόψει την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Αυτό που καθιστά ακόμα πιο εκπληκτικό το κυπριακό “φιάσκο”, σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν σχεδόν ένα χρόνο να σκεφτούν πως θα το αποφύγουν. Από τότε που η Ελλάδα αναδιάρθρωσε το κυβερνητικό της χρέος, που αποτελούσε μεγάλο μέρος των κυπριακών επενδύσεων, ήταν προφανές ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Με κάποια προετοιμασία, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υποδειγματικό τεστ για μια τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, στο οποίο θα παρέμβαινε η ΕΚΤ, θα επέβαλε απώλειες στους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και θα ξανάνοιγε τις τράπεζες υπό νέα διοίκηση.
Ωστόσο, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, προειδοποιεί το Bloomberg.

Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτύχει να απαντήσει στη διορία της ΕΚΤ, πυροδοτώντας μια τραπεζική κατάρρευση, μια έξοδο από το ευρώ και όλα όσα περιλαμβάνει μια μετάσταση.
Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει στην Κύπρο τα 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζεται και ως αντάλλαγμα να λάβει μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Αν επιτραπεί στις κυπριακές τράπεζες να καταρρεύσουν, θα τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης για 7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα μια συμφωνία με την ρωσική Gazprom, θα υπονόμευε χρόνια προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η κατάρρευση της Κύπρου θα έχει σημαντικό κόστος και για τη Ρωσία. H Moody’s προβλέπει ότι η ρωσική έκθεση στο νησί αγγίζει τα 60 δισ. δολάρια.

Όπως διαπιστώνει το Bloomberg η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει μια αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία μεταφέρει το μεγαλύτερο βάρος στους ανασφάλιστους – στο μεγαλύτερο μέρος Ρώσους – καταθέτες, με ένα κούρεμα 15%-20%.

Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η συμφωνία είναι να διαπραγματευτούν και τα τρία μέρη μαζί, καταλήγει το Bloomberg.

Παράλληλα προσθέτει ότι θα ήταν εύλογο να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και η Τουρκία και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς έχουν και τα δύο μέρη οικονομικά συμφέροντα για την προώθηση της επανένωσης και στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v