Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρώτες αυξήσεις στους φόρους πλουσίων

Υψηλότερους φόρους, για πρώτη φορά από το 1993, θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου οι πλούσιοι Αμερικάνοι. Τι ισχύει σήμερα για φοροαπαλλαγές, μερίσματα, ακίνητα, τι προωθείται. Το αίτημα Μπάφετ και Σόρος.

ΗΠΑ: Πρώτες αυξήσεις στους φόρους πλουσίων
Υψηλότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου, οι πλούσιοι Αμερικάνοι, χωρίς ωστόσο ακόμα να γνωρίζουν ακριβώς πόσο.

Όπως αναφέρει σε αναλυτικό του άρθρο το Bloomberg, οι φόροι εισοδήματος για τους εύπορους και τους επενδυτές θα αυξηθούν για πρώτη φορά από το 1993. Συγκεκριμένα διευρύνονται οι εισφορές στα μη δεδουλευμένα εισοδήματα (επενδύσεις κ.τλ.) και στους μισθούς από 1ης Ιανουαρίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο νόμος του 2010 που επιχειρούσε να επεκτείνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στις αποζημιώσεις, τα κεφαλαιακά κέρδη, τα μερίσματα και τα ακίνητα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, προτείνοντας την αύξηση του ανώτατου φόρου έως το 43,4% για ορισμένα εισοδήματα, από 35%.

Οι νομοθέτες και των δυο πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να αναστείλει τις φοροελαφρύνσεις για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, για τα ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις φιλανθρωπικές δωρεές και τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των πλουσίων.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι εύποροι αμερικανοί έχουν περιθώριο λιγότερο από τρεις εβδομάδες προκειμένου να κάνουν τις χρηματοοικονομικές τους κινήσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζουν τον εκνευρισμό τους, καθώς το τοπίο σε ότι αφορά την φορολογία δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.


Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον «δημοσιονομικό γκρεμό»

Οι διαπραγματεύσεις για τον αμερικανικό προϋπολογισμό παραμένουν σε αδιέξοδο, διότι οι Δημοκρατικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αποδεχθούν περικοπές στις δαπάνες αν δεν συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι να επιβληθεί υψηλότερη φορολογία στους εύπορους.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει δηλώσει πως αν δεν αλλάξει τίποτα, το αδιέξοδο πιθανότατα θα οδηγήσει σε ύφεση το α’ εξάμηνο του 2013. Αν δεν ενεργήσει το Κογκρέσο για να αποφύγει τον λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», τότε αναπόφευκτα θα επιβληθούν από τον Ιανουάριο μέτρα ύψους 600 δισ. δολαρίων σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Οι φόροι επί των εισοδημάτων, των κεφαλαιακών κερδών και των μερισμάτων έχει προγραμματιστεί να αυξηθούν το 2013 αν δεν ενεργήσει το Κογκρέσο, διότι οι περικοπές στους φόρους που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τζορτζ Μπους –και που παρατάθηκαν από τον Ομπάμα- λήγουν την 31η Δεκεμβρίου. Ο Ομπάμα έχει προτείνει οι φόροι εισοδήματος να αυξηθούν έως και στο 39,6% από 35% για τα ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τα 200.000 δολάρια για τα ατομικά εισοδήματα και τα 250.000 δολάρια για τα εισοδήματα των ζευγαριών.


Οι φόροι για τα κεφαλαιακά κέρδη

Ο πρόεδρος θέλει να αυξηθούν οι φόροι στα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη των εύπορων στο 20% από 15%, και τα μερίσματα να θεωρούνται κανονικά εισοδήματα, ανεβάζοντας έτσι τον υψηλότερο συντελεστή στο 39,6%. Τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα υπόκειται σε επιπλέον εισφορά 3,8% αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου λόγω των προβλέψεων στον νόμο του 2010 για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό σημαίνει πως η υψηλότερη κλίμακα φορολογίας στα κεφαλαιακά κέρδη θα διαμορφωθεί έως το 23,8% και για τα μερίσματα έως το 43,4%.

Με όλες αυτές τις αλλαγές, μια οικογένεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που βγάζει 400.000 δολάρια τον χρόνο με έσοδα 35.000 δολάρια από μερίσματα και 20.000 δολάρια από μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη, θα δει τον φόρο της να αυξάνεται κατά περίπου 11.500 δολάρια του χρόνου, αν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση σε ότι αφορά την λήξη της προθεσμίας για τις περικοπές των φόρων, σύμφωνα με τον Jay Messing, διευθυντή σχεδιασμού της μονάδας ιδιωτικής τραπεζικής της Wells Fargo.


Οι φόροι για τις επενδύσεις

Οι φόροι για τα εισοδήματα που καθιερώνονται από τον αμερικανικό φορολογικό κώδικα δεν έχουν αυξηθεί για τους πλούσιους αμερικάνους από το 1993 και μάλιστα μειώθηκαν το 2001 και το 2003, σύμφωνα με τον Jim Nunns του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Αυτό θα αλλάξει του χρόνου -είτε υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό, είτε όχι- όταν τεθεί σε ισχύ ο φόρος 3,8% επί των εισοδημάτων από επενδύσεις.

Αυτός ο φόρος θεωρείται φόρος εισοδήματος διότι εφαρμόζεται στα λεγόμενα "μη δεδουλευμένα" εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, των μερισμάτων, των ενοικίων, των δικαιωμάτων και άλλων παθητικών δραστηριοτήτων. Τα έσοδα από τους φόρους θα εισρεύσουν στο γενικό ταμείο του υπουργείου Οικονομικών, σε αντίθεση με τους φόρους που παρακρατούνται για την Κοινωνική Ασφάλιση.


Οι φοροαπαλλαγές και οι δωρεές

Το επόμενο έτος, αν τελικά λήξουν οι περικοπές στους φόρους της εποχής Μπους, οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα θα δουν μειώσεις στις προσωπικές τους φοροελαφρύνσεις και σε μια σειρά εκπτώσεων. Ο Ομπάμα έχει προτείνει να μπει «πλαφόν» στα οφέλη από τις εκπτώσεις για τους πλούσιους, στο 28%, συμπεριλαμβανομένων άλλων φοροελαφρύνσεων στους τόκους των ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης και στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, κάποιος που βρίσκεται στην κλίμακα του 39,6% και ο οποίος κάνει δωρεά ύψους 1.000 δολαρίων, θα μπορέσει να έχει έκπτωση 280 δολαρίων αντί των 396 δολαρίων προηγουμένως.

Οι μεγαλύτερες ομοσπονδιακές φοροελαφρύνσεις για τα ατομικά εισοδήματα συμπεριλαμβάνουν αυτές για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τις δωρεές, τους πολιτειακούς και τοπικούς φόρους, τα κίνητρα για συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και την εξαίρεση του υγειονομικού προγράμματος που προσφέρεται από τους εργοδότες.

Οι περιορισμοί σε αυτές τις εκπτώσεις θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα αυτούς με πολλά ακίνητα, αυτούς που διαμένουν σε πολιτείες με υψηλή φορολογία εισοδήματος και αυτούς που κάνουν δωρεές, σύμφωνα με τον Messing.

Οι τρέχουσες εξαιρέσεις για τα δώρα και τα ακίνητα επίσης αναμένεται να λήξουν. Σήμερα, μπορούν να γίνουν ατομικά μεταφορές χρημάτων έως 5,12 εκατ. δολαρίων –ή 10,24 εκατ. δολαρίων για τα ζευγάρια- και τα ποσά υψηλότερα από αυτά φορολογούνται με μέγιστο συντελεστή 35%. Η εφόρου ζωής εξαίρεση των δώρων θα μειωθεί στο 1 εκατ. δολάρια το 2013 αν δεν υπάρξει ενέργεια από το Κογκρέσο και ο φόρος για τα επιπλέον ποσά θα αυξηθεί στο 55%.


Τι ζητούν Μπάφετ και Σόρος

Προχθές, οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Γουόρεν Μπάφετ και Τζορτζ Σόρος ζήτησαν από το Κογκρέσο να αυξήσει την φορολογία των ακινήτων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Μπάφετ και Σόρος, και περισσότεροι από 20 άλλοι πλούσιοι, ζήτησαν από τους νομοθέτες να ορίσουν το αφορολόγητο των ακινήτων στα 2 εκατ. δολάρια για τα μεμονωμένα άτομα και να αυξήσουν τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης σε άνω του 45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v