Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι περικοπές

Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον ούτε τα βασικά, όπως γάντια και βαμβάκι, διαπίστωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΠΟΥ. Κίνδυνος για αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία οι περικοπές
Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι τόσο άσχημη, που το προσωπικό δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ούτε τον βασικό έλεγχο ασθενειών, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα γάντια ή κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει απειλή αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα ασθενειών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Η Ελλάδα ήδη αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε περικοπές στο προσωπικό του τομέα της υγείας και έχει πλήξει τα στάνταρντ της περίθαλψης.

Λόγω του ότι πλέον υπάρχουν λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία ξεμένουν από ρευστό για τις απαραίτητες προμήθειες, υπάρχουν κίνδυνοι ακόμα και για τα βασικά στοιχεία υγιεινής, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του Κέντρου. «Έχω δει νοσοκομεία όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε τα βασικά, όπως γάντια, στολές και υγρομάντηλα», τόνισε ο κ. Marc Sprenger μετά το διήμερο ταξίδι του στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση σε ότι αφορά τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, και μετά την επίσκεψή μου στα νοσοκομεία, έχω πλέον πραγματικά πειστεί ότι βρισκόμαστε στο ‘παρά ένα’ σ’ αυτή την μάχη», δήλωσε.

Ο κ. Sprenger επισήμανε πως η κατάσταση σημαίνει ότι ασθενείς με εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες όπως η φυματίωση μπορεί να μην λάβουν την απαραίτητη θεραπεία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνες ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές λοιμώξεων να ενταθούν στην Ευρώπη.

Ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Roberto Bertollini, ο οποίος μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως οι περικοπές στους πόρους για τον τομέα υγείας και στο προσωπικό δυσκολεύουν την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι να κόψουν και τι να κρατήσουν», υπογράμμισε. «Αυτό είναι κάτι πού σοβαρό που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα, αυξάνοντας έτσι, αντί να μειώνει, τα κόστη».

Ο κ. Πάνος Παπανικολάου, μέλος ιατρικού συλλόγου και νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, δήλωσε πως οι περικοπές στο προσωπικό σημαίνουν ότι έως και 90 με 100 ασθενείς ημερησίως περιμένουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων και πολλοί από αυτούς δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.

Κατά τον ίδιο, το νοσηλευτικό προσωπικό πολλές φορές βοηθά διπλάσιους ασθενείς, ενώ επιβεβαίωσε την έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως τα γάντια. «Αν μια νοσοκόμα πρέπει να δει 10 ασθενείς αντί για 5, και χωρίς γάντια, είναι βέβαιο ότι η μετάδοση των ασθενειών θα αυξηθεί ταχύτατα», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v