Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Ισραήλ φλερτάρει Ελλάδα και Κύπρο

Πώς οι ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ αλλάζουν τις ήδη περίπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γιατί χρειάζεται Ελλάδα και Κύπρο. Η άνοδος της Τουρκίας και ο ρόλος της Ρωσίας.

Γιατί το Ισραήλ φλερτάρει Ελλάδα και Κύπρο
Τη λογική πίσω από την... επίθεση φιλίας του Ισραήλ στην Ελλάδα και στην Κύπρο αναλύει η αντιπρόεδρος παγκόσμιας ανάλυσης της Stratfor Reva Bhalla.

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιράν και Ιράκ έχουν αποσταθεροποιήσει περισσότερο τα περίπλοκα γεωπολιτικά δεδομένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ, που κάλυπτε το 40% των αναγκών ηλεκτροδότησης από το φυσικό αέριο της Αιγύπτου, έχει στην παρούσα φάση μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα και είναι αντιμέτωπο με μπλακ άουτ λόγω της αποσταθεροποίησης στην ισλαμική χώρα, αλλά και των συχνών επιθέσεων στον αγωγό αερίου που συνδέει τις δύο χώρες.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η κ. Bhalla, η μοναδική επιλογή για το Ισραήλ είναι τα υποθαλάσσια αποθέματα αερίου στη ΝΑ. Μεσόγειο. Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι κακές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν καταστήσει πολύπλοκη τη σχέση.

Το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία γιατί δεν μπορεί να αντέξει την πλήρη απομόνωσή του στην περιφέρεια. Επίσης χρειάζεται "μόχλευση" στη σχέση αυτή, αλλά και ενεργειακή ασφάλεια για τα πολύτιμα κοιτάσματα και τους αγωγούς.

Αυτό οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στη ΝΑ. Μεσόγειο, με το Ισραήλ να εμφανίζεται «πιο κοντά» στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να είναι κοντά στις δύο χώρες λόγω τόσο των κοιτασμάτων, όσο και για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει σαν μόχλευση στη σχέση της με την Τουρκία. 

Η αναλύτρια υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση τα κοιτάσματα τα αξιοποιούν μικρομεσαίες εταιρίες όπως η Noble Energy, αλλά για να γίνει η εκμετάλλευση με τις ταχύτητες που επιθυμούν οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εμπλακούν οι μεγάλοι «παίκτες» της ενέργειας.

Ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να διατελέσει και η Ρωσία, καθώς εάν καλυφθούν οι ισραηλινές ανάγκες για αέριο θα υπάρχει μεγάλη ποσότητα αερίου προς εξαγωγή στην Ευρώπη, απειλώντας έτσι τη ρωσική κυριαρχία στην τροφοδοσία της Ε.Ε.







*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v