Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερκομματική κυβέρνηση ευθύνης ζητά η αγορά

Αυξημένη επιφύλαξη της αγοράς στις κινήσεις των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης. Η ερμηνεία της κάλπης, η επαναδιαπραγμάτευση, τα κομματικά συμφέροντα και τα πρόσωπα «ευρύτερης αποδοχής».

Υπερκομματική κυβέρνηση ευθύνης ζητά η αγορά
Ότι θα πρυτανεύσει λογική ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην «αστική ψήφο» που έδωσε 50% στην εκδοχή της ήπιας -αλλά αποτελεσματικής- διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη ελπίζει η αγορά κατόπιν του εκλογικού αποτελέσματος.

Απευθυνόμενοι στον Αντώνη Σαμαρά, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως προσωπική ή κομματική «επιτυχία», αλλά ως εντολή σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα, εντός των ορίων του ευρωπαϊκού συστήματος.

Ομοίως, «θυμίζουν» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι η παραμονή του κόμματός του λίγο-πολύ στα επίπεδα των εκλογών της 6ης Μαΐου συνδέεται άρρηκτα με την παραπάνω εντολή (την οποία μάλλον απρόθυμα φαίνεται να ακολουθεί ο ίδιος) αλλά και στον Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ ότι προτιμήθηκε από μέρος των ψηφοφόρων ακριβώς για να αποτελέσει μέρος μιας συναινετικής κυβερνητικής λύσης.

Σχεδόν κοινός τόπος μεταξύ των ίδιων παραγόντων είναι η άποψη ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση, σε θέματα τόσο βελτίωσης των όρων και της «φιλοσοφίας» των μνημονίων, όσο και λειτουργίας του κράτους και των θεσμών.

Κατά την άποψή τους, η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να περιοριστεί σε θέματα «παράτασης» των μνημονίων, αλλά και να επεκταθεί σε θεμελιώδη ζητήματα, καθώς εκτιμούν ότι σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί είναι σε λάθος κατεύθυνση (επιτείνουν την ύφεση και μειώνουν τα έσοδα), άρα πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα πρέπει να αναμένεται σε βραχύ χρονικό διάστημα ακόμη και η εκδήλωση οργανωμένης παρέμβασης από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να διατυπωθεί ένα είδος άτυπου «εγχειρίδιου επαναδιαπραγμάτευσης».

Πέραν του προγραμματικού πλαισίου διακυβέρνησης, ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς θίγουν με έμφαση και το ζήτημα των προσώπων που θα κυβερνήσουν, εμμένοντας στη θέση ότι «σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια να ανταμειφθούν πολιτευτές και να ικανοποιηθούν βαρονέτοι, ανεξαρτήτως κόμματος».

Η κυβέρνηση, σημειώνουν, πρέπει να στελεχωθεί από πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με τεχνοκρατική επάρκεια, με γνώσεις και ικανότητες που θα ξεπερνούν τα όρια της παράταξής τους, ή και έξω από κομματικές παρατάξεις, με πρώτιστο κριτήριο να συγκαταλέγονται μεταξύ των «αρίστων» του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Τονίζουν δε χαρακτηριστικά ότι «στην πράξη πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά και της χώρας, που από πολλές πλευρές βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της ευρωζώνης.

Εάν η απόπειρα διακυβέρνησης εκφυλιστεί σε μια άλλη εκδοχή της απρόθυμης συγκυβέρνησης των προηγούμενων μηνών, όπου οι υποτιθέμενοι κυβερνητικοί εταίροι αλληλοσαμποτάρονταν και εν μέρει υπέβλεπαν τον πρωθυπουργό, σιγοντάροντας προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, θα είναι ολέθριο και για τους συμμετέχοντες και για τη χώρα».

Υπό αυτήν την έννοια, αναμένουν και από τον κ. Βενιζέλο να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του ως προς τον τρόπο στήριξης της νέας κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο προσώπων.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», καταλήγουν, «πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για την τελευταία ευκαιρία, πριν από την καταστροφή».


* Διευθυντής του Euro2day.gr 

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v