Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: «Καυτά» σημεία των απόρρητων συμφωνιών

Η νέα δικαστική εμπλοκή επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαδοχικές συμφωνίες ανάθεσης έργων του ΟΠΑΠ στην Intralot. Μια πραγματική «αλυσίδα» που προκαλεί σειρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.

ΟΠΑΠ: «Καυτά» σημεία των απόρρητων συμφωνιών
Χωρίς κανέναν ολοκληρωμένο έλεγχο -πλην των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρει άκρη ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών του ΟΠΑΠ- εξελίσσονται μέχρι στιγμής οι απευθείας αναθέσεις του οργανισμού προς την εταιρία Intralot. Κι αυτό παρότι τα «απόνερα» της πρώτης μεγάλης συμφωνίας του 2007 εξακολουθούν να απασχολούν το δικαστικό σύστημα, όπως προκύπτει από τις νέες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν.

Τελευταίο «κρούσμα» στην αλυσίδα των αναθέσεων οι αποκαλύψεις ότι ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με την Intralot τους όρους (δηλαδή το… κόστος) για την αναβάθμιση των 30.000 τερματικών που έχει προμηθευτεί, προκειμένου να μην αντικατασταθούν και να συνδεθούν με όποιο τεχνολογικό σύστημα προκύψει από τον περιβόητο πλέον διαγωνισμό που… ΘΑ προκηρυχθεί προσεχώς!

Σημειώνουμε σχετικά ότι, σύμφωνα με δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, ο διαγωνισμός αυτός (που δεν έχει ακόμη… προκηρυχθεί) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο(!), ώστε να έχει καταλήξει πριν ενεργοποιηθεί το δικαίωμα του οργανισμού για επέκταση της σύμβασης με την Intralot για 1+1 χρόνο.

Τα προβλήματα βεβαίως ξεκινούν από το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ διαχρονικά (αρχής γενομένης από το… 2007) αρνείται να αποκαλύψει ακόμη και σε κοινοβουλευτικές επιτροπές το περιεχόμενο των συμφωνιών απευθείας ανάθεσης που έχει υπογράψει με την Intralot, προβάλλοντας ως αιτιολογία το γεγονός ότι έχει επίσης υπογράψει βαριές ρήτρες εμπιστευτικότητας, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Κι όλα αυτά ενώ το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο βασικός μέτοχος του οργανισμού με ποσοστό 34% και να διορίζει -μέσω συνέλευσης- την εκάστοτε διοίκηση που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ωστόσο, ακόμη και τα σημεία των συμφωνιών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα -εν μέρει μέσω της αλληλογραφίας του οργανισμού με την Κομισιόν, που ερευνά την υπόθεση- είναι αποκαλυπτικά:

Όπως προκύπτει από την τελευταία απάντηση του οργανισμού προς τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, όταν ο ΟΠΑΠ έκλεινε τη συμφωνία με την Intralot το 2007 (την οποία και αποκαλεί «συνέχεια» της σύμβασης του 1999!), αγόρασε μέχρι το 2016 τα μη αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της πλατφόρμας Lotos, ουσιαστικά δεσμευόμενος και με τα τερματικά (και τα λοιπά συστήματα της εταιρίας), που δεν λειτουργούν με άλλη πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τροποποίησή τους από την Intralot), όπως προκύπτει άλλωστε και από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, βέβαια, με την απευθείας συμφωνία του 2010, ο ΟΠΑΠ επέκτεινε το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού… στο διηνεκές, χωρίς πρόσθετο κόστος, όπως έσπευσε να επισημάνει η διοίκηση.

Ωστόσο, όσο χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό, δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς την έγκριση και την άδεια της Intralot, αφού είναι απόλυτα δεσμευμένος με τα συστήματά της. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποκόμισε τότε «δωρεάν χειροπέδες», στο διηνεκές!

Όμως, ο ΟΠΑΠ με τη σύμβαση του 2007 φέρεται να είχε εξασφαλίσει την υποχρέωση της Intralot (με ποιο τίμημα, άραγε;) να συνδέει τερματικά τρίτων κατασκευαστών στην πλατφόρμα Lotos αλλά και να συνδέει σε αυτήν και συστήματα τρίτων κατασκευαστών, π.χ. για νέα παιχνίδια. Για την ακρίβεια, ήδη από το 2007 είχε πληρώσει την Intralot για τη δημιουργία και διάθεση προς χρήση λογισμικού 12 παιχνιδιών καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού της ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη παιχνιδιών-προϊόντων, όπως αναφέρει στην απάντησή του προς την Κομισιόν ο ίδιος ο οργανισμός.

Εδώ προκύπτει… σειρά ερωτήματα:

Έχει λάβει ο ΟΠΑΠ τα 12 παιχνίδια για τα οποία πλήρωσε;

Έχει εκπαιδευτεί στην ανάπτυξη νέων παιχνιδιών;

Αν όχι, γιατί ενώ πλήρωσε αδρά τη σύμβαση του 2007, στη συνέχεια με τη νέα σύμβαση του 2010 έκανε και «συνέταιρο» την Ιντραλότ -πληρώνοντας 8% από τα έσοδα- για τη διάθεση προς χρήση των παιχνιδιών Monitor Games;

Επίσης, η διαχείριση ρίσκου για τις κυνοδρομίες έχει ανατεθεί στην Ιντραλότ, παρόλο που είναι γνωστό ότι ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει τη διαχείριση ρίσκου στοιχημάτων μετά το 2007.

Άραγε δήλωσαν αδυναμία τόσο η Διεύθυνση Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ όσο και τρίτοι Διαχειριστές Ρίσκου, ώστε να αρνηθούν να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές στον ΟΠΑΠ;

Επιπρόσθετα, με τη σύμβαση του 2007 ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει εκπαίδευση στη λειτουργία του συστήματος. Παρ' όλα αυτά, εξ όσων γνωρίζουμε, το σύστημα συνεχίζει να το λειτουργεί η Ιντραλότ, διαιωνίζοντας την επιχειρησιακή ομηρία του ΟΠΑΠ. Γιατί;

Το θεμελιώδες ερώτημα πάντως είναι ένα: Πώς γίνεται οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ (οι προηγούμενες αλλά και η τρέχουσα) να μην κατάφεραν ούτε στην «υποχρεωτική» απευθείας ανάθεση του 2007 ούτε και στην επόμενη του 2010 να εξασφαλίσουν μείωση της απόλυτης εξάρτησής του από τα συστήματα της Intralot και τώρα τρέχουν να κάνουν ακόμη μία απευθείας συμφωνία;

Διότι το εύλογο θα ήταν (ειδικά αφού ο ΟΠΑΠ βρέθηκε ήδη «υποχρεωμένος», κατά την ομολογία της τότε διοίκησής του, να κλείσει τη συμφωνία του 2007) να κάνει ενέργειες ο οργανισμός ώστε ναι μεν να συνεχίσει τη λειτουργία του στο μεσοδιάστημα, αλλά με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στις επόμενες κινήσεις.

Κάτι τέτοιο, όμως, ουδόλως φαίνεται να έγινε με βάση τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ιntralot.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο οργανισμός έχει διακηρύξει με κάθε τρόπο τη σχεδόν απόλυτη εξάρτησή του από την Intralot προκειμένου να δικαιολογήσει τις διαδοχικές απευθείας αναθέσεις σε αυτήν.

Στην απάντησή του μάλιστα προς την Κομισιόν (προκειμένου να δικαιολογήσει τη σύμβαση του 2010) σπεύδει να δηλώσει ότι η στενή διασύνδεσή του με την Intralot δεν μπορούσε να διακοπεί, διότι τότε δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, που πέρα από κύριος μέτοχος είναι και «αντισυμβαλλόμενος», αφού αδειοδοτεί τον ΟΠΑΠ στη διενέργεια παιχνιδιών. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η σύμβαση παραχώρησης που του έχει προσφέρει το μονοπώλιο!

Αφού λοιπόν, με απλά λόγια, όλη η λειτουργία του ΟΠΑΠ εξαρτάται απόλυτα από τα συστήματα της Intralot, τότε μάλλον θα πρέπει να δοθεί απάντηση και σε μια σειρά ερωτήματα που εδώ και καιρό «αιωρούνται» στην αγορά:

Ποιες δικλίδες ασφαλείας και ποιες ρήτρες έχει περάσει ο ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ μέσω των απευθείας συμβάσεων που έχει αναθέσει;

Πώς έχουν εξασφαλιστεί τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και των μετόχων; Τι πιστοποιήσεις και από ποιον κατάλληλα εξουσιοδοτημένο φορέα φέρουν τα συστήματα, οι διαδικασίες και το προσωπικό της Ιντραλότ;

Αληθεύει ή όχι ότι ενώ ο ΟΠΑΠ είχε προσλάβει προσωπικό πληροφορικής για να εκπαιδευτεί από την Ιντραλότ και να αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος, αυτό δεν έγινε ποτέ; Αν αληθεύει, όπως λένε οι πληροφορίες μας, τότε πού ακριβώς απασχολείται αυτό το «εκπαιδευμένο» προσωπικό;

Πότε, εν τέλει, και από ποιον σύμβουλο, ή επιτροπή παραλαβής, βεβαιώθηκε η καλή εκτέλεση των δαιδαλωδών συμβάσεων που έχει υπογράψει με την Intralot; Αν δεν έχει υλοποιηθεί, για παράδειγμα, το 100% της σύμβασης του 2007 (που προέβλεπε τερματικά για πλοία, 12 νέα παιχνίδια και πολλά άλλα), έχει υπάρξει κάποια αφαίρεση ή συμψηφισμός του τότε προβλεπόμενου τιμήματος;

Και κάποια ερωτήματα ακόμη, για το τέλος:

Αφού ο ΟΠΑΠ φέρεται να έχει δημιουργήσει από το 2007 δικό του τμήμα διαχείρισης και λειτουργίας του Στοιχήματος, για ποιον λόγο η Intralot πληρώνεται ακόμη; Ποιες είναι ακριβώς οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει;

Και γιατί δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν αυτές οι υπηρεσίες εσωτερικά; Είναι συνηθισμένο αυτό για ανάλογες εταιρίες του μεγέθους του ΟΠΑΠ διεθνώς;

Εν τέλει, πώς ακριβώς διαφυλάσσεται το επιχειρησιακό και επιχειρηματικό «απόρρητο» του οργανισμού, σε σχέση με το Στοίχημα, ενόψει και του αναμενόμενου ανοίγματος της αγοράς;


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v