Τουρισμός: Αβάσιμη η προ-ολυμπιακή αισιοδοξία

Η εικόνα της ελληνικής τουριστική βιομηχανίας στο 2004 είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Κάμψη 5% στις αφίξεις που μεταφράζονται σε κάμψη της τάξεως του 15% για τα έσοδα, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο ο τουρισμός ενισχύεται. Τα πράγματα όμως μπορούν να διορθωθούν, υπό προϋποθέσεις, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Στ. Ανδρεάδης.

Τουρισμός: Αβάσιμη η προ-ολυμπιακή αισιοδοξία
της Μαρίσης Μπαλιούση

Τα εχέγγυα για ενίσχυση του τουρισμού υπήρχαν και η πολυπόθητη Ολυμπιάδα αναμενόταν να δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία. Κι όμως... το ”Ολυμπιακό” 2004 αποδείχτηκε έως και καταστροφικό για την τουριστική βιομηχανία, για την οποία, όπως εκτιμάται, εκ των υστέρων, ενδεχομένως υπήρχε ”αβάσιμη προ-ολυμπιακή αισιοδοξία”.

Η κάμψη στις αφίξεις και η μείωση στα έσοδα είναι τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν τον εγχώριο τουριστικό κλάδο στο 2004. Μια τάση που εκτιμάται πως δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ερχόμενη χρονιά. Εκτός βέβαια εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γίνει σωστή διαχείριση της επιτυχημένης, κατά γενική ομολογία, διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη στιγμή που ο παγκόσμιος τουρισμός δείχνει μια ανοδική πορεία στο 2004, ύστερα από την πτώση που κατέγραψε το 2003, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην Ελλάδα η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική.

Οι ανταγωνιστές μας λοιπόν χαίρουν της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, η Ισπανία σταθεροποιείται ελαφρά πάνω από τα περυσινά επίπεδα με αύξηση 1,86%, η Κύπρος κινείται ακόμη υψηλότερα με 4,71%, ενώ η Τουρκία παρουσιάζει σημαντική αύξηση 37%.

Στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία όμως έχει παρατηρηθεί μείωση των αφίξεων της τάξεως του 5% η οποία μεταφράζεται σε κάμψη των εσόδων κατά 15%, ως αποτέλεσμα των προσφορών και των μειωμένων τιμών που δόθηκαν, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Σταύρος Ανδρεάδης.

Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ”η φετινή μείωση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την επόμενη χρονιά, σε ότι αφορά τα έσοδα, δεδομένου ότι ήδη υπεγράφησαν συμβόλαια με τιμές χαμηλότερες του 2004, σε επίπεδο που ξεπερνά το 5%”.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η μείωση έχει μια σειρά σοβαρών ”παρενεργειών” στην τουριστική οικονομία, καθώς όπως εξηγεί ”πολλές επιχειρήσεις ωθούμενες από μια αβάσιμη όπως αποδείχθηκε προ-ολυμπιακή αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί, έκαναν εκτεταμένες πρόσθετες επενδύσεις και σημαντικά άλλα οικονομικά ανοίγματα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ανδρεάδης συμπληρώνει πως σήμερα αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, ή και αδυνατούν, να καλύψουν υποχρεώσεις κυρίως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού το ύψος των εργοδοτικών εισφορών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε βάρος τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων.

Ωστόσο, η μελλοντική εικόνα του ελληνικού τουρισμού δύναται να διαφοροποιηθεί, υπό προϋποθέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά πως το ζητούμενο πλέον είναι να αξιοποιήσουμε διαχρονικά τα οφέλη των Αγώνων για ολόκληρη την Ελλάδα.

”Οι γενικές υποδομές είναι απόλυτα αναγκαίες, αλλά όχι και από μόνες τους ικανές για την ανάπτυξη του τουρισμού, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ”οι ειδικές υποδομές μπορούν να εμπλουτίσουν και να διαφοροποιήσουν το τουριστικό προϊόν”.

”Με κατάλληλες ενέργειες σε επίπεδο μάρκετινγκ μπορούμε να διεκδικούμε από εδώ και στο εξής την ανάληψη οργανώσεων μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Αθήνα, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ποιότητα των ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων” τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Συμπληρώνει ωστόσο πως ”ότι συνέβη στην Αθήνα πρέπει σύντομα και σε ανάλογη κλίμακα να συμβεί σε όλη την Ελλάδα, γιατί διαφορετικά όλη αυτή η θετική δημοσιότητα θα στραφεί εναντίον μας”, συμπληρώνοντας πως ”δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε, ούτε να αφεθούμε στην ευδαιμονία αβάσιμων προσδοκιών”.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη είναι η συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς όπως σημείωσε ο δημόσιος τομέας, με κύριο συντονιστή το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δημιουργήσει πλαίσια και προϋποθέσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο ΣΕΤΕ λοιπόν, ζητά άμεσες δράσεις. Σε επίπεδο προσφοράς, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος να περιλαμβάνει συνδυασμό οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες ειδικές τουριστικές υποδομές.

”Με 5,5 γκολφ” τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ”δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τα 250 της Ισπανίας και τα 55 της Πορτογαλίας”.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο κ. Περικλής Παναγόπουλος, της Attica Group και πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων σημείωσε πως ”εάν κατορθώσουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό με πρότυπα, όπως και το νέο Υπουργείο Τουρισμού επαγγέλλεται, τότε τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα”.

Συμπλήρωσε όμως πως ”απαιτούνται νέες στρατηγικές, πολύπλευρες συνεργασίες και συντονισμένες προσπάθειες για να γίνει ο τουρισμός η ισχυρή οικονομική δύναμη και προοπτική της Ελλάδας” ενώ κατέληξε πως ο κλάδος της Ναυτιλίας θα βοηθήσει αποφασιστικά και δημιουργικά, καθώς είναι άρρηκτα δεμένος με τον τουρισμό και τη σύγχρονη ανάπτυξη των νησιών μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v