Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα εις... βάθος σε κέρδη και αποδόσεις τριετίας

H αύξηση των κερδών αποτελεί ίσως το πλέον κρίσιμο στοιχείο για τη θετική πορεία μιας αγοράς και των εταιρειών της. Αποκαλυπτικές και... απελπιστικές οι επιδόσεις των εταιριών του 20άρη και 40άρη στην τριετία.

Αλμα εις... βάθος σε κέρδη και αποδόσεις τριετίας
* Οι πίνακες που αφορούν στην εξέλιξη των κερδών και των αποδόσεων για τον 20άρη και τον 40άρη, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

H αύξηση των κερδών αποτελεί ίσως το πλέον κρίσιμο στοιχείο για τη θετική πορεία μιας αγοράς και των εταιρειών της.

Ο λόγος για τον οποίο η άνοδος αυτή είναι σημαντικό δεδομένο για την επενδυτική αξιολόγηση κάποιας αγοράς στο σύνολό της σχετίζεται με το γεγονός πως από αυτά τα κέρδη προέρχονται τα μερίσματα που πληρώνονται στους μετόχους και επίσης ότι ταυτόχρονα οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εταιρικών κερδών είθισται να συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η εγχώρια αγορά μετοχών έχει δει στο παρελθόν μεγάλες στιγμές αποδόσεων ως growth story, αλλά πλέον αυτές οι εποχές μοιάζουν μακρινή ανάμνηση.

Εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία για τα κέρδη των εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στους δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης την περίοδο 2007 - 2009 παρατηρούμε σημαντική επιδείνωση στα εταιρικά αποτελέσματα, της τάξεως του 50%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη στο ίδιο διάστημα έχουν μειωθεί περισσότερο από 70%!

Εκείνο, όμως, το οποίο... τρομάζει ακόμα πιο πολύ είναι το τι θα γίνει σε σχέση με φέτος, αφού η κερδοφορία των εταιρειών θα είναι σημαντικά μειωμένη εν συγκρίσει με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι περυσινές αποδόσεις επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη φορολογική εισφορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που συγκεντρώνει η FactSet, η εικόνα των κερδών φθίνει σε εβδομαδιαία βάση πλέον. Eιδικά στον δείκτη FTSE/ASE-20 έχουν «εξατμιστεί» τα μισά κέρδη του 2007!

Δυστυχώς, εκτός από τις μειωμένες επιδόσεις στα αποτελέσματα βλέπουμε μειωμένες και τις αποδόσεις στο ταμπλό, και μάλιστα με ακόμα πιο αρνητικό ρυθμό. Ο FTSE/ASE 20 και ο Mid 40 έχουν αποδώσει -68% την περίοδο 2007 - 2010, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει απόδοση -67%.

--- Black... chips

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι τραπεζικοί τίτλοι αποδεικνύονται η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς, αφού τα κέρδη τους έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

* Η Alpha Bank το 2007 είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 850 εκατ. ευρώ και για τη χρήση του 2009 δεν ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές για φέτος προβλέπουν επίδοση γύρω στα 254 εκατ. ευρώ, οπότε η αθροιστική μείωση για την περίοδο 2007 - 2010 υπολογίζεται στο 70%! Ακριβώς σε παρόμοια επίπεδα βρίσκεται και η επίδοση της τράπεζας στο ταμπλό για το ίδιο διάστημα, με -77%, ή προκειμένου η τιμή της Alpha Bank να επενέλθει στα επίπεδα του 2007 πρέπει να αυξηθεί κατά 328%.

* Για την Εθνική Τράπεζα, παρότι τα κέρδη δεν έχουν παρουσιάσει τόσο μεγάλη μείωση, η κάμψη στο ταμπλό είναι παρόμοια με εκείνη της Alpha Bank. Βάσει των προβλέψεων των αναλυτών για την τρέχουσα χρήση, η Εθνική Τράπεζα θα σημειώσει πτώση στα κέρδη της από το 1,6 δισ. ευρώ το 2007 σε λίγο παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, ήτοι μείωση 36%. Στο ταμπλό, ωστόσο, η πτώση που καταγράφει η μετοχή είναι της τάξεως του 76% από τις 31/12/2007, οπότε η τιμή για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 χρειάζεται να σημειώσει άνοδο της τάξης του 318%.

* Αναφορικά με την EFG Eurobank Ergasias, η μείωση των κερδών από το 2007 φτάνει στο 68% και στο ταμπλό είναι 77%.

* Η εικόνα για τη Marfin Popular Bank και την Τράπεζα Πειραιώς είναι παρόμοια όσον αφορά στην απόδοση, ενώ στα κέρδη δεν διαφέρει πολύ βάσει και των εκτιμήσεων για το τρέχον οικονομικό έτος. Για τη Marfin Popular Bank τα κέρδη είναι μειωμένα σε ποσοστό 73% την περίοδο 2007 - 2010, από τα 563 εκατ. ευρώ υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 622 εκατ. ευρώ του 2007 φέτος η επίδοση αναμένεται να πέσει κάτω από τα 150 εκατ. ευρώ.

* Η απόδοση της Τράπεζας Κύπρου, παρότι εμφανίζει τη χαμηλότερη μείωση κερδών μεταξύ των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, στο ταμπλό το συγκεκριμένο διάστημα είναι αρνητική, της τάξεως του 67%.

* Μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζεται, βάσει της πρόβλεψης του 2010, να σημειώνει θετική μεταβολή στα κέρδη για την περίοδο 2007 - 2010, όμως στο ταμπλό από τα τέλη του 2007 έχει σημειώσει πτώση 71%.

Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα των κερδών, δυστυχώς, δεν ισχύει μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την πλειονότητα των άλλων συμμετοχών του δείκτη των blue chips. Η μόνη εταιρεία με σχετικά μικρή μείωση στα κέρδη για το διάστημα 2007 - 2010 είναι η Coca Cola 3E με μόλις 1%, ενώ η Motor Oil και η Intralot είναι οι μοναδικές εισηγμένες με εκτιμώμενη πτώση μικρότερη του 30%.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ υπολογίζεται ότι θα είναι οι μόνες εταιρείες με ανοδική πορεία στα κέρδη. Όμως, για την πρώτη το 2007 ήταν έτος χαμηλών επιδόσεων, ενώ για τον δεύτερο η αύξηση την εξεταζόμενη περίοδο υπολογίζεται στο 11%.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις στο ταμπλό αυτό το διάστημα για τον οργανισμό και τη ΔΕΗ είναι -47% και -68%, ενώ για την Coca Cola 3E η ίδια επίδοση φτάνει στο -27%. Για τη Μυτιληναίος, βάσει των εκτιμήσεων για το 2010, η πτώση στα κέρδη τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 72%, παρά την ισχυρή άνοδο που προβλέπεται το 2010 στα αποτελέσματα. Ακόμα και για παραδοσιακά αμυντικές επιλογές τα κέρδη για το 2007 - 2010 εκτιμάται ότι θα μειωθούν, όπως για την περίπτωση της Τιτάν όπου η πτώση υπολογίζεται στο 41%.

--- «Πάσχουν» και οι μεσαίοι

Η εικόνα στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είναι πολύ διαφορετική σε όρους αποδόσεων στο ταμπλό, αφού οι απώλειες στον FTSE/ASE-20 και στον FTSE/ASE Mid 40 είναι πανομοιότυπες, ωστόσο στα κέρδη σημειώνονται σημαντικές διαφορές. Επίσης, στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζονται εταιρείες με σημαντική άνοδο στα κέρδη για την περίοδο 2007 - 2010, η οποία όμως στο ταμπλό δεν απεικονίζεται ούτε στο ελάχιστο.

Για την J&P Άβαξ, την Alapis, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, την Jumbo, την Τέρνα Ενεργειακή και τη Folli Follie τα κέρδη το συγκεκριμένο διάστημα, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, υπολογίζονται αισθητά βελτιωμένα, από 22% έως 46%. Στο ταμπλό, όμως, οι αποδόσεις των εν λόγω μετοχών δεν είναι αρκετά καλύτερες εν συγκρίσει με εταιρείες με σημαντική επιδείνωση στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Για την J&P Άβαξ και την Alapis οι αποδόσεις για το διάστημα 2007 - 2010 είναι -72% και -84%, ενώ για τον ΔΟΛ, που έχει συμπληρώσει τρεις ζημιογόνες χρήσεις, η απόδοση εμφανίζεται -59%. Αναφορικά με την Jumbo, η απόδοση στο ταμπλό είναι -54% και η κερδοφορία της, παρά το profit warning για φέτος, κινείται ανοδικά από έτος σε έτος και πρώτη εξαίρεση πιθανότατα θα είναι η φετινή χρονιά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνουν η Forthnet με 90%, αν και για το 2010 οι αναλυτές υπολογίζουν ότι θα μειώσει τις ζημίες της στο μισό σε σχέση με πέρυσι, και η Μπάμπης Βωβός σε ποσοστό επίσης 90% το ίδιο διάστημα. Οι αναλυτές για την τελευταία δεν έχουν προβεί σε κάποια εκτίμηση όσον αφορά στις οικονομικές επιδόσεις του τρέχοντος έτους.

Για τη Fourlis, παρότι τα αποτελέσματα την περίοδο 2007 - 2010 είναι μειωμένα ελαφρώς κατά 19%, στο ταμπλό η απόδοση της εταιρείας είναι -72%. Ακόμα μία μετοχή με ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση και αμυντικό προφίλ είναι αυτή των ΚΑΕ. Τα κέρδη της εισηγμένης για το διάστημα 2007 - 2010 προβλέπεται ότι θα κινηθούν ανοδικά σε ποσοστό 43%, όμως στο ταμπλό μέχρι τώρα η μετοχή της εταιρείας σημειώνει απώλειες 60%.
 
Την υψηλότερη θετική μεταβολή στα κέρδη της περιόδου 2007 - 2010 φαίνεται πως καταγράφει ο τίτλος της Μέτκα, αφού οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη της εισηγμένης για το 2010 θα προσεγγίσουν τα 66 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 είχαν διαμορφωθεί στα 37 εκατ. ευρώ περίπου. Η απόδοση της μετοχής, όμως, στη Σοφοκλέους είναι -41%.

* Οι πίνακες που αφορούν στην εξέλιξη των κερδών και των αποδόσεων για τον 20άρη και τον 40άρη, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 632ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 29 Απριλίου – 4 Μαΐου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v