Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασαφής η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια

Αναπάντητα παραμένουν ακόμα τα ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση στις αγορές, παρά την ανοδική τάση τον τελευταίο χρόνο.

Ασαφής η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων τις συστάσεις και τιμές στόχους για τις μετοχικές αγορές παγκοσμίως, τις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές επενδύσεις, τις συστάσεις για τους κλάδους παγκοσμίως, τις εκτιμήσεις για τα Ρ/Ε και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα EPS των αγορών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Δεδομένων των ακραίων γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, της αγωνίας των Αρχών να μην επαναληφθούν ούτε η Ύφεση του 1929 αλλά ούτε και η εμπειρία του ιαπωνικού αποπληθωρισμού και της συνεχιζόμενης συζήτησης για νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία, ένα από τα κορυφαία ερωτήματα σήμερα αφορά στο κατά πόσον υπάρχουν ή όχι ανεπίλυτα διαρθρωτικά θέματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει οριστική λύση άμεσα η παγκόσμια οικονομία ή αν βρισκόμαστε πράγματι στο μέσο μιας συντηρήσιμης κυκλικής ανάκαμψης.

Οι αγορές προς το παρόν έχουν αντιδράσει εντυπωσιακά, αναμένοντας μάλλον το δεύτερο, αλλά αν τελικά ισχύει το πρώτο, τότε ίσως το εύρος της ανοδικής κίνησης να μη δικαιολογείται.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διατηρούν, π.χ., τα διάφορα μέτρα στήριξης των οικονομιών, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί συντελούν περισσότερο στη διατήρηση των διαρθρωτικών προβλημάτων και έτσι είναι ζήτημα χρόνου να έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ως διαρθρωτικά θέματα προσδιορίζονται η ανάγκη μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο (κυρίως στις ΗΠΑ) με παράλληλη μείωση της τάσης για επενδύσεις στην Ασία (κυρίως στην Κίνα). Επίσης, έχουμε διάφορα αμφίβολα μέτρα όπως η εκ νέου αύξηση της ρευστότητας (το ίδιο «φάρμακο» με το διάστημα 2001 - 2003), η στήριξη του καταναλωτή στις ΗΠΑ με τα προγράμματα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων και της αγοράς αυτοκινήτων και στην Κίνα τα προγράμματα στήριξης των επενδύσεων και υποδομών παράλληλα με την επιπλέον ενίσχυση του κρατικού και εξαγωγικού τομέα.

Πάντως σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη για ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης και του δανεισμού των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ στις ΗΠΑ ή για το ότι οι επενδύσεις μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Κίνα. Στην τελευταία, ειδικότερα, οι μικρές ιδιωτικές εταιρείες για να επιβιώσουν λόγω του ολοένα αυξανόμενου κρατικού ανταγωνισμού συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στον εξαγωγικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται «υπό την προστασία» του υποτιμημένου νομίσματος. Καθώς λοιπόν οι περισσότερες ενδείξεις συντείνουν στη διατήρηση των διαρθρωτικών ανισορροπιών, είναι ζήτημα χρόνου πότε αυτές θα αρχίσουν να έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πιθανή υπερβολή

Πέρα όμως από τις μακροχρόνιες ανησυχίες, ο χρονικός παράγοντας (timing) είναι σημαντικός και οι αγορές που βρίσκονται υπό την επιρροή της υπερβάλλουσας ρευστότητας μπορεί αντίστοιχα να υπερβάλουν στην παρούσα φάση της κυκλικής ανάκαμψης.

Αν και έχουμε βελτίωση στη μεταποίηση, με τις πωλήσεις να αυξάνονται πιο γρήγορα από τα αποθέματα, και ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το αν η κατανάλωση θα καταφέρει να υποστηρίξει την ανάκαμψη, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα ήταν δυνατόν να σταματήσει να εκπλήσσει θετικά ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους.

Επίσης, το σενάριο πλήρους αποσύνδεσης των αναδυόμενων αγορών, το οποίο είναι βασικός παράγοντας πίσω από τα κέρδη των αγορών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική άνοδο τα επιτόκια των χωρών αυτών και θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μεταβλητότητας και την άνοδο των αποδόσεων στα κυβερνητικά ομόλογα.

Το κυρίαρχο θέμα των επόμενων μηνών, πάντως, αφορά στην περίφημη έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην αποφυγή της ανεπιθύμητης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, ειδικά αν αποτύχουν οι κεντρικές τράπεζες να συντονιστούν στη χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων.

Συνολικά, δεδομένων των διαρθρωτικών θεμάτων, σήμερα μπορεί να ειπωθεί πως, ανεξάρτητα από το πόσο έχουν ανεβεί οι αγορές έως τώρα, θα ήταν πιο ασφαλές να χαρακτηριστεί το ράλι αυτό περισσότερο αντίδραση στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα του παρελθόντος παρά προεξόφληση μιας τυπικής κυκλικής ανάκαμψης.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεδομένων των τάσεων που επικρατούν, δεν θα ήταν σοφό, λένε αρκετοί αναλυτές, να πάει κάποιος αντίθετα με τις αγορές μένοντας υποεπενδεδυμένος ή να προβεί σε ανοιχτές πωλήσεις επενδύσεων υψηλού ρίσκου. Από την άλλη πλευρά, όμως, σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η συμμετοχή στα σημερινά επίπεδα ενέχει πιθανόν υψηλότερους κινδύνους.

Οι συστάσεις

Κέρδη της τάξης του 20% - 25% έως το τέλος του 2010 βλέπει πλέον στα χρηματιστήρια η HSBC
, τα οποία προεξόφλησαν το προηγούμενο διάστημα έντονη κυκλική ανάκαμψη, η οποία πάντως δεν συνάδει με την επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, που διατηρούν τα χαμηλά επιτόκια και τα μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Στη νέα τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία των μετοχών, λοιπόν, η HSBC συνιστά αυξημένες θέσεις στις αναδυόμενες αγορές έναντι των ανεπτυγμένων και αύξηση θέσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στη βιομηχανία και στην τεχνολογία σε σχέση με μειωμένες θέσεις στα μη καταναλωτικά αγαθά, στην υγεία, στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στις εταιρείες κοινής ωφελείας.

Ειδικότερα στις επιμέρους αγορές, μειωμένες θέσεις συνιστώνται για τις ΗΠΑ με τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 1.100 μονάδες για το 2009 και τις 1.225 μονάδες για το 2010. Συνολικά, τόσο για την Ευρώπη, εκτός της Βρετανίας, όσο και για την ευρωζώνη ο οίκος συνιστά αυξημένες θέσεις και οι τιμές-στόχοι που δίνονται για τον δείκτη FTSE Eurofirst 300 είναι οι 1.050 μονάδες για το τέλος του 2009 και οι 1. 250 μονάδες για το τέλος του 2010, ενώ για τον Eurostoxx 50 είναι οι 3.030 και οι 3.700 μονάδες αντίστοιχα για τα δύο έτη.

Μειωμένες θέσεις συνιστά η HSBC για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 (με τιμές-στόχους τις 5.300 μονάδες για το 2009 και τις 5.900 μονάδες για το 2010) και για τον ελβετικό SMI (με τιμές-στόχους τις 6.400 μονάδες για το 2009 και τις 7. 000 μονάδες για το 2010).

Από τις μεγάλες αγορές της ευρωζώνης συνιστά αύξηση θέσεων για τη Γερμανία, με τις τιμές-στόχους για τον δείκτη DAX 30 στις 6.200 μονάδες για το τέλος του 2009 και στις 7.500 μονάδες για το τέλος του 2010.

Συνολικά για τις αναδυόμενες αγορές, ο οίκος συνιστά αυξημένη θέση θεωρώντας πως, με την ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο να συγκρατείται από τα υψηλά χρέη, οι αναδυόμενες οικονομίες για κυκλικούς και διαρθρωτικούς λόγους θα ηγηθούν της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σε επίπεδο μετοχών αναδυόμενων αγορών οι τίτλοι τώρα δεν είναι φθηνοί και ίσως οι επενδυτές θα μπορούσαν να δίνουν πλέον έμφαση και στη σχέση κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ των επιμέρους χωρών και να είναι αρκετά επιλεκτικοί στις επιλογές τους.

Η HSBC συνιστά πάντως τώρα αύξηση θέσεων στις αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ουγγαρίας, της Ρωσίας, του Μεξικού και των χωρών του Περσικού Κόλπου.

Σχετικά με επιμέρους μετοχές, οι top 10 επιλογές της παγκοσμίως αφορούν στους τίτλους των εταιρειών AU Optronics (Ταϊβάν), Bank Of China Ltd. (Κίνα), Lloyds Banking Group (Βρετανία), Rosneft OAO (Ρωσία), Pernod Ricard (Γαλλία), Samsung Electronics (Κορέα), Sandvik (Σουηδία), Santander (Ισπανία), Telefόnica (Ισπανία) και Vestas Wind (Δανία). 


ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ Χ.Α.

Τα ικανοποιητικά περιθώρια ανόδου του γερμανικού δείκτη DAX βελτιώνουν και τις προσδοκίες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς ο βαθμός συσχέτισης των ελληνικών μετοχών κινείται κάπου στη μέση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και του γερμανικού δείκτη DAX 30. Έτσι, δεδομένου ότι η HSBC συνιστά αυξημένες θέσεις και στις αναδυόμενες αγορές, αυτό ευνοεί τεχνικά και τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα και την ύφεση της οικονομίας.

Με δημοσιονομικό έλλειμμα άνω των 30 δισ. ευρώ, με το δημόσιο χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ, με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, 29 δισ. ευρώ, που παρά την οικονομική ύφεση δείχνει το μέγεθος της απώλειας ανταγωνιστικότητας της χώρας, τα πράγματα για την ελληνική οικονομία είναι μάλλον μελανά.

Σε αυτό το πλαίσιο, για να μην παγιδευτεί η οικονομία της Ελλάδας σε φαύλο κύκλο ισχνής ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες τόσο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όσο και με αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, αν και ίσως τελικά, όπως σημειώνεται, η αναγκαία προσαρμογή θα επιβληθεί βίαια από τις αγορές και τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

Έτσι, αν δεν αναχαιτιστεί αποφασιστικά η πρωτοφανής δημοσιονομική εκτροπή, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα χειροτερέψουν σημαντικά, αποκτώντας μονιμότερο χαρακτήρα και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνουν χαμηλοί ή και αρνητικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν ο υπόλοιπος κόσμος ανακάμψει.

Ωστόσο, καθώς αναμένεται καλή περίοδος για τις αγορές διεθνώς μέχρι να αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων, αυτό ευνοεί τόσο τον επερχόμενο αναγκαίο δανεισμό της Ελλάδας όσο και τις αναμενόμενες αυξήσεις κεφαλαίων ορισμένων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή διάρθρωσή τους και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο θα κερδίσει χρόνο. Αν όμως δεν κινηθούμε συντονισμένα, όπως πιστεύεται, όσο θα αργήσουμε να μπούμε σε τροχιά σοβαρής δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόσο λιγότερο διαχειρίσιμο θα είναι το πρόβλημα και τόσο μεγαλύτερο το κόστος και η διάρκεια προσαρμογής.

* Αναδημοσίευση από το 605ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 23 - 27 Οκτωβρίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων τις συστάσεις και τιμές στόχους για τις μετοχικές αγορές παγκοσμίως, τις επενδυτικές συστάσεις για εναλλακτικές επενδύσεις, τις συστάσεις για τους κλάδους παγκοσμίως, τις εκτιμήσεις για τα Ρ/Ε και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα EPS των αγορών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v